Реклама / Ads
9| 4767 |22.07.2013 НОВИНИ

Светият Синод помоли за съдействие за Закона за вероизповеданията

.
Светият Синод на Българската православна църква апелира всички парламентарно представени партии да подкрепят промените в Закона за вероизповеданията.
 

Това се посочва в изявление на Светия Синод на Българската православна църква, съобщиха от синода.

От Синода се надяват, че това е един добър повод за демонстриране на обединение в името на добра цел. Въпросите, които се поставят за решаване с внесения законопроект, са отлагани с десетилетия. Основният въпрос измежду тях е: кому принадлежат храмовете и манастирите, в които всекидневно ние Божиите съработници отправяме молитва към Бога за доброто на боголюбивия ни народ?

През последните години всички живеем в ситуация на нескончаеми промени на законодателството. При тези чести изменения на законите се е случило така, че по недоглеждане или по грешка са въведени формални изисквания към Църквата да доказва с нотариални актове, чия е собствеността върху храмовете. Храмовете, които стоят по тези земи от столетия. Храмовете, в които ние заставаме пред Светия престол, за да отслужваме и отправим заедно с нашите верни чеда молитва към Бога в радости и скърби. Според дълбокото и естествено разбиране на всеки български гражданин, те са на християнската общност, на Православната църква. Според светския закон, щом нямат нотариален акт, те са ничии.

Трудно ни е да обясним пред другите Поместни православни църкви, че имаме проблем заради липсата на формален документ за собствеността на Патриаршеската катедрална църква „Свети Александър Невски", която е символ на Автокефалната Българска патриаршия. Че години наред обсъждаме с държавата как се прави и дали е нормално да се прави данъчна оценка на сграда, която няма цена. Че се налага да доказваме, че Патриаршеската катедрала, в която служим всеки ден от почти сто години насам, принадлежи на Христолюбивия и православен наш народ, в лицето на Българската православна църква.

Радваме се, че законопроектът се отнася и до другите вероизповедания, които ние уважаваме и почитаме. България винаги е била страна на религиозна толерантност, с нашите сънародници от другите изповедания сме делили винаги заедно радостите и болките. Ние никога не бихме поискали нещо само за себе си, без да помислим за тях. Знаем, че в това отношение срещаме взаимност, се посочва още в изявлението.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4794 |09.07.2013 Синодът потвърди кончината на дядо Кирил . 41| 5595 |19.03.2013 "Радиоточката" Манолова помоли да "врътнат копчето" на Главчев . 13| 5411 |11.01.2013 Синодален пат. Не щат списъка на Кирил . 11| 7661 |22.12.2012 Държавата срещу Светия синод за храм-паметника "Св. Александър Невски"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads