Реклама / Ads
7| 5283 |12.12.2013 НОВИНИ

Светият Синод скочи срещу закона за вероизповеданията

.
Патриарх Неофит Източник: Булфото
Св. Синод е против законовите поправки, които няма да върнат на изповеданията храмовете-музеи. Патриархът кани на среща парламентарния шеф Михаил Миков и депутати заради промените в закона за вероизповеданията, уреждащи въпроса с имотите на религиозните общности, които са паметници на културата.
 

В съобщение до медиите Светият синод напомня, че вече е подкрепил публично предложените от депутати от БСП и ДПС начело с председателя на парламента Михаил Миков поправки, които улесняват възстановяването на собствеността на религиозните общности за имоти, за които вероизповеданията нямат документи.

Преди два дни обаче депутатите от БСП Димитър Дъбов, Пламен Славов и Татяна Буруджиева внесоха нови поправки, които правят изключение за имотите - паметници на културата, държавна или общинска собственост. Промяната предвижда възстановяването на собствеността на вероизповеданията върху одържавени, отчуждени, конфискувани или незаконно отнети имоти да се направят изключения за "музеи, техните филиали и отдели, галерии, камерни зали, археологически недвижими културни ценности и други паметници на културата - публична държавна и общинска собственост.

Философията на сегашния проект на тримата народни представители противоречи напълно на подкрепения от Св. синод проект на г-н Миков, подменя заложения в него смисъл и вместо да реши дългогодишни проблеми на вероизповеданията, заплашва да ги задълбочи и да създаде нови разделителни линии в обществото, заявяват в позицията си митрополитите.

Българският патриарх Неофит и Светият синод категорично се противопоставят на това и отправят учтива покана към председателя на Народното събрание Михаил Миков за среща, на която да се обсъдят проблемите и конфликтите, които поражда предложението на депутатите Дъбов, Славов и Буруджиева, пише още в съобщението.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 8106 |03.12.2013 Синодът погва Троянския манастир заради гей скандала . 12| 6624 |23.11.2013 Синодът отложи избора на варненския владика . 1| 5413 |21.11.2013 Мъж плаши, че ще скочи от 11 ет., полиция го разубеждава . 7| 5037 |20.11.2013 Бизнесмен скочи от 9-ти етаж заради дългове

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads