Реклама / Ads
0| 4584 |18.07.2016 НОВИНИ

Светла Чорбаджиева ще е съдия-докладчик по делото за регистрацията на ДОСТ

.
Лютви Местан
Командированата във Върховния касационен съд (ВКС) Светла Чорбаджиева ще е докладчик по делото за регистрацията на новата партия на Лютви Местан ”Демократи за отговорност, свобода и толерантност”. Случайното разпределение на делото беше извършено в присъствието медии, съобщава ”Правен свят”.
 
Останалите членове на състава, в който заседава съдия Чорбаджиева, са Ваня Алексиева и Николай Марков.  

Чорбаджиева беше избрана измежду 14 съдии от общо 24 членове на Търговската колегия на ВКС, тъй като останалите са в отпуск. Предстои да стане ясно дали някой от съдебния състав ще се отведе от делото и след това то ще бъде насрочено.

По закон ВКС има 14 дни, за да насрочи делото и да излезе с решение. То е общо 24 тома.

Върховните съдии ще трябва да се произнесат по законосъобразността на решението, с което Лилия Илиева от Софийския градски съд отказа регистрация на ДОСТ. И ако го отменят и постановят партията да бъде вписана, това трябва да стане в 7-дневен срок.

Решението на съдия Илиева предизвика противоречиви коментари. В него тя постанови, че абревиатурата на наименованието на партията - ДОСТ, означава приятел на турски и следователно скандирането му ще доведе до агитация на чужд език. А в решението си записа, че макар в устава да няма и намек за това, "най-вероятно партията ще действа ако не на верска или расова, то поне на етническа основа". Тя отказа да регистрира ДОСТ и защото преобладаващият брой от учредителите ѝ са с турски имена.

Лютви Местан обжалва  решението и поиска ВКС да го обяви за нищожно като постановено от незаконен съдебен състав. В жалбата се сочи, че съдия Илиева е била предубедена и е излязла извън границите на прегледа за законосъобразност и е навлязла в полето на политическата целесъобразност. Местан отхвърля и тезата, че партията е етническа и посочва, че от всичките ѝ 1084 учредители 247 носят български имена т.е. почти една четвърт.

От ДОСТ настояха за бързо произнасяне на върховния съд, за да не бъде препятствано участието им в президентски избори наесен.

Председателят на ВКС Лозан Панов, който присъства на разпределението, каза, че съдът ще положи всички усилия да спази законовите срокове и няма да се поддаде на натиск.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4745 |20.06.2016 Прокуратурата иска съд за депутата Светла Бъчварова . 0| 4173 |13.06.2016 Съдът върна на прокуратурата делото срещу депутата от БСП Светла Бъчварова . 24| 5632 |17.05.2016 Светла Петрова: Гаранция за ЦСКА е думата на Гриша Ганчев . 0| 4736 |12.04.2016 Депутатът от БСП Светла Бъчварова отива на съд

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads