Реклама / Ads
28| 8958 |13.10.2013 НОВИНИ

Светлозар Костов: Делото "Октопод" се обръща срещу мен

.
Шефът на специализираната прокуратура Светлозар Костов Източник: Булфото
„Хроника на една предизвестена смърт”, нарече Светлозар Костов решението на ВСС, с което с пълно мнозинство 19 от 19 гласа, Даниела Попова беше избрана за шеф на Апелативната спецпрокуратура.
 

Случи се на мен, ще се случи и на другите. Това беше един нечестен конкурс, който беше повлиян от лобита, коментира Светлозар Костов, шеф на Специализираната прокуратура в предаването „На светло” на Люба Кулезич по Нова телевизия.

Всичко започва през февруари, когато Костов подава документи да кандидатства за поста. Негов колега е бил предупреден, че няма смисъл да се явява и той взема решението да се оттегли. Така кандидатите за поста остават само двама - Светлозар Костов и Даниела Попова.

„Попова на професионална плоскост няма с какво да се конкурира с мен“, смята прокурорът. Той обаче посочи, че роля за избора й е изиграл фактът, че тя е работила със заместник-главният прокурор Борислав Сарафов. „Не е тайна в нашите среди, че има известна близост помежду им“, заяви Костов.

След публикации в медиите било внушено в гилдията и в обществото, че Костов не си върши добре работата. Няколко месеца срещу него е изливан черен пиар, разказа Костов. Ако някой е решил да закрива специализираните структури, нека да каже защо и да го направи, а не да се очерня името на Костов, коментира прокурорът.

На въпрос дали е вярно, че прокурорът е работил по поръчка на ГЕРБ той каза: Аз добре помня клетвата, която съм поставил като магистрат, и я спазвам. Винаги представям на конкурс излишно дълга автобиография, в която пише, че никога не съм членствал в никоя партия. Три пъти отказах да стана член на БКП. Не се гордея с това, а го споменавам“, заяви Костов.

Това не беше конкурс за апелативен специализиран прокурор. Концепцията на Даниела Попова не беше концепция за шеф на апелативната специализирана прокуратура, а концепция за спецпрокуратурата. Също така на конкурса не се питаше и говореше какво ще прави апелативната специализирана прокуратура, ако дадения кандидат стане шеф, а всички членове на ВСС, с изключение на един, се нахвърлиха и ме питаха през цялото време за работата на специализираната прокуратура, отбеляза Светлозар Костов.

Относно проверките срещу него започнали след подадените сигнали за неетичност в медийните изяви, за неетичност по време на разпитите срещу обвиняеми по делото „Октопод", шефът на спецпрокуратурата заяви, че той точно и акуратно е обяснил и защитил своите действия относно делото.

„Седмици наред аз се обяснявах и писах какво се случва по делото „Октопод“, какво съм казал и какво не съм казал“, оплака се Костов. Според него, председателят на Етичната комисия Ясен Тодоров е действал предубедено, като много преди избора за ръководител Апелативната специализирана прокуратура му е дал да разбере, че Даниела Попова ще спечели конкурса. Костов смята, че между делото „Октопод“ и конкурса, който той изгуби без нито един член на ВСС да е гласувал за него, има връзка.

Костов призна, че първоначално не е искал да се занимава с организираната престъпност, включително и с делото „Октопод“. „Дали е толкова плашещо това дело или е много важно за България, аз не знам“, каза той, но посочи, че „нещата са се случвали в огромни мащаби“ и в делото, освен криминалните деяния, „се крият и обществено значими имена“.

„Според мен върви в ход многопланов сценарий за провалянето на това дело“, каза Костов за „Октопод“. „Беше видимо за мен, че се цели бавенето на делото, докато изтече мандата на едно правителство“, допълни той и припомни, че трима от подсъдимите са оперирани за този период. „Така или иначе се довлачи делото до изборите“, каза прокурорът.

Между другото той спомена, че на едно от съдебните заседания подсъдим му „скръцнал със зъби“ и го попитал: „Г-н прокурор, един ден ще се смени това правителство. Какво ще правите вие тогава?“. „Плашенето е част от играта в такива дела“, каза Костов.

Той посочи и едно интересно съвпадение. Точно по времето, когато Алексей Петров поискал отзоваването на прокурори от „Октопод“ заради некадърност, тогава тръгнали и обвиненията срещу Костов, че е некомпетентен. „Нещата се подреждат“, каза прокурорът.

Аз вече съм мишена за определени кръгове и среди. „Не могат да ме принудят да подам оставка, аз няма да подам оставка“, заяви Светлозар Костов. „Повикан съм да си свърша работа като прокурор и ще я свърша. Няма нищо лично в това дело, но то се обръща срещу мен“, заяви той. По думите му, проблеми имат и други прокурори, както и служителите от МВР, участвали в разследването на „Октопод“.

Конфликт между мен и главния прокурор Сотир Цацаров няма - той е главният ръководител, той определя правилата и как да действа прокуратурата. Просто бих искал да е ясно какво се иска от мен и какво се очаква. Не искам аз или някой от колегите ми в спецпрокуратурата да страда от това, че не върши това, което се иска от него, когато конюктурата в държавата се променя и приоритетите са различни.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 5676 |12.10.2013 Р. Ненков: Делото за лустрация в медиите беше предизвестено . 15| 5866 |11.10.2013 Сарафов за делото "Цветанов": Отводът беше основателен . 61| 7505 |10.10.2013 Съдия Ангелова по делото срещу Цветанов си направи отвод . 6| 5999 |07.10.2013 Адвокат Менков: Делото срещу Цветанов не е засекретено

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads