Реклама / Ads
1| 5174 |22.04.2013 НОВИНИ

Светлозар цяла нощ се лутал в гора, пълна с вълци

.
Източник: Flagman
След като 14-годишния Светлозар от Варна бе намерен край българо-турската граница той се оплака, че не е спал цяла нощ. „Цяла нощ обикалях, не съм мигнал, само сядах на земята, не съм виждал някакъв навес, където мога да се подслоня“, разказа момчето.
 

Въпреки че в операцията по издирването на загубеното дете в района на пълноводния приток „Чурка“ към река „Велека“ се включиха над 200 души от Гранична полиция, жандармерията, Военноморска база “Атия” и целият личен състав на Държавното горско стопанство, заедно с хеликоптер и десетки високопроходими автомобили, спасителят се оказа местен човек от Малко Търново, съобщава “Флагман”.

Шефът на местната потребителска кооперация Стоян Костов тръгнал с малка група в посока Четвърта застава на самата турска граница на разсъмване. През нощта този район е бил осветен и огледан с хеликоптер, но момчето не е било забелязано. „Нещо ми подсказваше, че точно този участък трябваше отново да се провери макар и да е на повече от 8-9 км от мястото, където момчето се е загубило“, каза Костов. Той намерил Светлозар напълно невредим, макар и уплашен тъй като нощем гората е пълна с чакали и вълци. Момчето се държало напълно адекватно. Оказало се дори, че е преминало в турско и се е връщало. Не е било засичано от турските гранични власти, те са били предупредени да не стрелят тъй като се провежда акция по издирването му.

Семейство Светлозар и Жечка Симеонови пристигнали със сина си в странджанското село Бръшлян в петък вечерта, на следващия ден трябвало да направят помен на майката на Жечка. Тя произхожда от големия странджански род Пумпалови. Майката е преподавателка по счетоводство в Икономическия университет във Варна. Симеонови имат и друг син, който тази година е завършил „Право“ и живее в София.

В неделя преди обед бащата, майката и момчето излезли на разходка за гъби в гората около Бръшлян. Около 15:30 часа, родителите загубили връзка с момчето, започнали да го викат, но нямало отговор. За нещастие Светлозар не носил мобилен телефон. Майката и бащата изпаднали в ужас след като близо два часа – до стъмняване обикаляли гората, но нямало следа от момчето.

„Притеснихме се, че може да се е подхлъзнал и да е отнесен от реката. Тук когато изчезнат хора, вече не ги намираме“, каза кметският наместник на Бръшлян Жельо Русинов, който въпреки че е на преклонна възраст и с патерици цяла нощ е обикалял със спасителите в гората. Русинов припомни, че между близкото село Стоилово и Бръшлян преди 10 години двама местни жители изчезнали безследно след като отишли да издирват изгубено магаре.

„Не ми се мисли какво щеше да стане, ако не бяхме открили навреме Светлозар, не искам да казвам и колко струва цялата тази операция, като мобилизация на човешки ресурс и финанси, важното е, че всичко приключи по най-добрия начин, момчето е добре“, заяви зам.-областният управител на Бургас Атанас Терзиев, под чието ръководство и координация е преминала операцията.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 38| 5410 |24.03.2013 Светлозар Костов: Съдебната система заслужава повече доверие . 14| 6104 |28.02.2013 Лиляна Павлова: АМ “Тракия” ще е готова цялата до юни . 63| 7242 |21.02.2013 Хора от цяла България пред парламента в подкрепа на Борисов . 73| 7327 |10.02.2013 Клади от сметки за ток пламтят в цялата страна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads