Реклама / Ads
12| 7332 |30.09.2020 НОВИНИ

Светослав Малинов: ЕНП ще се срамува от ГЕРБ. България 10 години се явява на поправителна сесия

.
Доц. Светослав Малинов
България прилича на студент, който десет години е бил връщан на поправителна сесия. Това беше нашата история. 12 години даже ние получавахме критични доклади, по-малко критични доклади, леко положителни, но все пак критични доклади за това, че не се справяме с върховенството на правото, че имаме корупция, нереформирана съдебна система. И накрая дойде един нов механизъм.
 

Това коментира пред БНР доц. Светослав Малинов, ръководител на Катедра “Политология” във Философския факултет на Софийския университет “Св. Климент Охридски” и бивш евродепутат от групата на Европейската народна партия.

„Тези доклади могат да се превърнат в основен инструмент на демократичния процес в отделните страни“, каза още той.

 

Очаква се Европейската комисия да представи по-късно днес докладите за върховенството на закона във всички страни членки по новия хоризонтален механизъм.

Представянето на докладите, което беше предвидено за 23-ти септември, се очакваше да се отложи още веднъж за идната седмица, но вчера говорител на Комисията потвърди, че това ще стане днес след колегиума на комисарите.

 

"Първите доклади се чакат с много внимание и загриженост, защото това трябва да бъде нова защита на европейските пари от корупция", посочи Малинов.

 

„Оттам тръгна всичко – това усещане на много голяма част от европейските граждани, особено на страните донори, че техните пари се разхищават от правителства, които не уважават европейските ценности. Без  европейски ценности не трябва да има европейски пари. Най-после дойдохме до този момент“, допълни доцентът.

 

„Механизмът за европейски контрол се провали и то го провалихме ние – България и Румъния, демонстрирайки, че ЕС няма механизъм да накара държава членка да прави радикални реформи за благото на своите граждани, не заради европейските бюрократи. За жалост трябваше да минат наистина 12 години, за да се види, че държава като България не може да осъществява такива реформи“, подчерта доц. Малинов.

 

По думите му Европейският съюз се е оказал безпомощен пред държави членки, нарушаващи върховенството на правото и сега е намерил новия механизъм. "Дано той да проработи. Това е голямата поука от провала на България и отказа да извършва реформи, които обеща да извърши, когато се взимаше през далечната 2005-а решение да станем членове, без да сме подготвени. Ние не отговорихме на този жест на европейските политици и в някакъв смисъл направихме сериозен принос към развитието на Съюза, макар и негативен“, коментира още политологът.

 

Новият доклад ще съдържа онова, което се включва в доклада по мониторинговия механизъм, но надеждите на всички, които очакват тези доклади, е да има много повече, изтъкна Светослав Малинов.

 

„Да има много повече от концентрацията върху съдебната система и прокуратурата, да има и за медиите, да има и за начина, по който функционира българската демокрация, за опасностите, за срастването между политици и медии, партии, медии и олигарси – това очакваме. В някакъв смисъл обсегът на критика е разширен“, посочи бившият евродепутат.

 

Докладът няма да бъде разочароващ за тези, които са критични към правителството, прогнозира в заключение Малинов, според когото е дошъл денят, в който ЕНП да се срамува от партията ГЕРБ.

„И ще видим бавна промяна на ЕНП, особено след като ГЕРБ и Борисов вече не са на власт. Те просто ще бъдат забравени и това е максимумът, който можем да очакваме от партиен съюзник“, допълни той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 48| 5955 |23.09.2020 Николай Малинов: Нашата партия е продължение на културното русофилство . 49| 23505 |26.07.2020 Н. Малинов: Западът търси да смени Борисов, в прoкурaтурaтa на Гешев цaри прoизвoл . 26| 6756 |25.07.2020 Еuronews: Българите се срамуват от управляващите си . 6| 5801 |21.07.2020 Светослав Трайков: Не познавам хората, които спряха метрото. Държаха ме в ареста без да знам защо

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads