Реклама / Ads
6| 6492 |17.07.2008 НОВИНИ

Световен търговски център издига Йордан Радев в София

.
Ултра модерен изложбен център ще има София. Той ще заема площ от 500 дка и е проектиран от Йордан Радев, бивш шеф на Пловдивския панаир. По този начин българската столица ще има свое търговско изложение.
 

Преговаряме с големи корпорации, специализирани в изпълнението на подобни проекти, заяви пред Frognews.bg авторът на мащабната идея Йордан Радев. Това са фирми от Кьолн и Мюнхен, известни в цял свят с възможностите си. Залите и павильоните ще се строят зад софийското летище, в посока Бусманци. Централно място в комплекса е отредено на зала за конгресни мероприятия с капацитет от 12 000 места, допълни Радев.

Върху 200 дка ще бъдат разположени закритите площи. Ще има още зала за Хай-технологии, шоурумове, развлекателен център, спортни зали, ресторанти. Проектът ще наподобява Световния търговски център.

Инвестициите се изчисляват на около 200 млн евро.

За финансирането имаме подкрепата на Синергон холдинг и Банка ДСК, които не се нуждаят от представяне, тъй като са доказани мощни институции с ясен капитал и възможности, категоричен е Радев.

Целият комплекс ще бъде готов окончателно през 2012 година.

България е може би единствената държава в ЕС, която няма такъв търговски център. Пловдивският панаир има монополно поведение, е мнението на Световната организация на панаирната индустрия с център Париж, изразено в доклада на организацията от последния й конгрес в Гърция. Новата търговска структура вече е поканена за член на организацията, което само по себе си е признание за мащабността на проекта, категорични са специалисти от бранша. Вероятно заслуга за това има и самият Йордан Радев, който е член на борда на световната организация.

Не искаме подаръци от държавата, а партньорство със Столична община, тъй като това е придобивка за всички столичани, твърди още Радев.

Световната статистика за подобни търговски комплекси сочи, че на едно евро печалба за панаира, общината печели 1,5 евро. Цифрата се формира от приходите на хотели, ресторанти, таксита, магазини и пр.

Междувременно стана ясно, че правителството няма да даде 82 дка до аерогара София на пловдивския бизнесмен Георги Гергов, за които той настоява от доста време. Върху тази площ той искаше да издигне филиал на Пловдивския панаир. В несбъднатия проект било предвидено и строителството на хотел. Отказът на кабинета е хитро обоснован, като решението е прехвърлено в полето на Столична община и по-конкретно на главния архитект Петър Диков. Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4469 |12.06.2008 Търговският дефицит през април възлиза на 1.148 млрд. лв. . 1| 4743 |03.06.2008 Световен глад плаши ООН; скокът на цените-най-голям у нас . 0| 4297 |12.05.2008 Изгоря търговски комплекс в Златни пясъци . 0| 4733 |21.04.2008 Ремонти блокират центъра на София от 29 април до 7 май

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads