Реклама / Ads
18| 6393 |21.02.2013 НОВИНИ

Световни медии: Оставката е предизборен трик

.
Оставката на Бойко Борисов е добре премислен предизборен трик, както и неговият единствен и най-вероятно добре пресметнат ход да укроти народния гняв и да излезе от вълненията с минимални щети. Това са само част от коментарите на свтовните медии.
 

"Бойко Борисов беше обещал на хората, че ще санира страната, ще се бори с корупцията, ще либерализира икономиката и ликвидира безработицата. Но и през 2013 година България си остава най-бедната страна в ЕС", припомня "Вийнер Цайтунг".

Медията отбелязва, че на практика единствения безспорен успех на премиера е удължаването на магистрала "Тракия". Зрелищните акции на вътрешния министър Цветан Цветанов срещу организираните престъпни банди в страната са доста съмнителни от правна гледна точка, допълва изданието. Според него нито един от провалите на кабинета не е причината за оставката на Борисов.

"Дали обаче причината за оставката на българското правителство наистина са протестите срещу монополите и високите цени на тока и парното? Или както предполагат редица наблюдатели по-скоро става въпрос за добре обмислен шахматен ход на българския премиер, за да си осигури по-добра изходна позиция за предстоящите парламентарни избори", пита се австрийското издание.

„Българският парламент днес прие оставката на премиера Бойко Борисов след дни на насилие и протести срещу високите сметки за електричество и ниските доходи в страната, която е и най-бедният член на ЕС”, пише „Франс 24" и продължава: Изненадващата оставка бе обявена пет месеца преди изтичането на мандата на правителството, отваряйки път към предсрочни избори в края на април. Вече 10 дни България е разтърсвана от протести, които в началото избухнаха в резултат на високите цени на тока, но след това лавинообразно се насочиха срещу увеличаващата се безработица и корупцията в малката балканска страна.

Никой не подозираше, че гледката на кръв е толкова непоносима за Бойко Борисов. Българският премиер, бивш бодигард на комунистическия лидер Тодор Живков и бивш полковник от пожарната, бивш генерал от полицията и каратист, подозиран за дългогодишни връзки с организираната престъпност, обяви на 20 февруари оставката на правителството си, като обясни, че „не може да гледа кръв по „Орлов мост", коментира в. „Монд".

Именно на това кръстовище в центъра на София избухнаха най-тежките сблъсъци между няколко десетки младежи и полицията в рамките на демонстрация срещу високите цени на електричеството. По време на сблъсъците около 30 души бяха ранени. Насилията се вписват в рамките на едно по-мащабно движение, възникнало през студения януари, когато българските граждани получиха месечната си сметка за ток. На места сумите надвишаваха 100 евро, докато в страната средната месечна заплата е 380 евро.

Българският парламент днес прие оставката на правителството, предава Си Ен Ен. 215 депутати са присъствали на гласуването. 209 са гласували „за", 5 „против", а един се е въздържал. Премиерът на България Бойко Борисов подаде оставка в сряда след неколкодневни протести заради високите сметки за електричеството. Протестите прераснаха в по-общо недоволство срещу рестриктивната политика и начина, по който страната е управлявана.

Парламентът на България прие оставката на правителството на Бойко Борисов, оттеглило се след серията от национални протести срещу високите цени на тока, прераснали в насилие, съобщава „Ал Джазира". Решението проправя пътя за предсрочни парламентарни избори.

Президентът Росен Плевнелиев сега ще предложи на най-големите партии в парламента да съставят правителство, което да управлява до изборите през юли. Но двете най-големи политически сили - ГЕРБ на Борисов и намиращите се в опозиция социалисти вече обявиха, че нямат интерес от участие във временно правителство. А според анализатори, това означава, че Плевнелиев може да насрочи изборите най-рано през април.

Борисов подаде оставка след повече от седмица на национални протести срещу високите цени на енергията и падащия жизнен стандарт. Десетки хиляди организираха ежедневни протести в цялата страна, скандирайки „Мафия", „Боклуци" и „Оставка". Страната е най-бедната в ЕС, а според синдикатите безработицата е над 18%.

Българският парламент днес прие оставката на правителството, ръководено от премиера Бойко Борисов, който реши да се оттегли след десетдневни протести, понякога стигащи до насилие, пише АФП.

Изненадващата новина за оставката на Борисов дойде пет месеца преди изтичането на мандата на правителството и отвори път за организирането на предсрочни парламентарни избори в края на април.
Парламентът на България гласува оставката на премиера Бойко Борисов и неговото правителство, съобщава Би Би Си. Вотът е предпоставка за предсрочни избори, които вероятно ще се състоят през април, вместо както бе планирано през юли.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 5328 |21.02.2013 Гласуват оставката на кабинета Борисов . 56| 8455 |20.02.2013 Световни лидери знаели за оставката на Борисов . 67| 5266 |20.02.2013 ПГ на ГЕРБ ще гласува оставката на кабинета Борисов . 103| 11342 |20.02.2013 Станишев: Оставката е панически ход

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads