Проучването на YouGov, поръчано от групата за натиск Avaaz, разкрива, че 61% от анкетираните смятат, че възгледите на милиардера правят по-вероятни атаки, подобни на тези в Париж.

 

Проучването, което е направено сред граждани на Великобритания, Франция, Германия, Мексико, Канада и Япония, се смята за първото глобално допитване за отношението към Тръмп.

 

Запитани за възгледите на Тръмп, 62% от британците, познаващи добре възгледите на милиардера, са заявили, че са „обезпокоени” от тях, 75% са посочили, че не харесват или мразят политиката му, а те правят 38% да чувстват „неразположение в корема”.  

Резултатите показват също, че провокативната реторика на Тръмп, която е насочена към мюсюлмани, мексиканци и жени, уврежда репутацията на Америка сред гражданите на нейните съюзници, като 74% от анкетираните са изтъкнали, че имат по-ниско мнение за Америка благодарение на твърдолинейните възгледи на Тръмп.

 

„По-голямата част от света е съгласен с мнозинството американци – Доналд е опасно тъп. Мечта за ДАЕШ („Ислямска държава”) и кошмар за всички нас. Хората навсякъде са обединени срещу политиката му на разделение, защото знаят, че единственият начин, по който посрещаме предизвикателства като тероризма и изменението на климата, е заедно”, коментира Рикен Пател, който е ръководител на Avaaz.