Реклама / Ads
0| 5086 |27.06.2007 НОВИНИ

Световните медии акцентират върху порицанията на ЕК за нас

.
България и Румъния ще бъдат порицани, ЕК отправя остри критики, осъдителна присъда за двете нови-членки на ЕС - това са основните послания, които световните медии отправят към аудиторията си във връзка с днешния мониторингов доклад на ЕК. Редом с оттеглянето на Тони Блеър от британската политика, докладът е сред централните теми на вестници и агенции от Ванкувър до Владивосток.
 

България и Румъния ще бъдат остро порицани от Европейската комисия за “несправяне с изкореняването на корупцията и организираната престъпност”, съобщава “Ню Йорк Таймс”, позовавайки се на официален източник. Според източника, има опасения, че присъединилите се към ЕС на 1 януари две държави са били допуснати в съюза прибързано. Според доклада за България “поръчковите убийства” остават проблем.

Европейската комисия ще отправи критики към България и Румъния за провала им при справяне с корупцията и реформите в правосъдната система, съобщава Би Би Си. Доклад на Комисията посочва липсата на присъди по случаите на корупция по високите нива на властта и изразява опасения относно поръчковите убийства в България, съобщава Би Би Си.

Осъдителна присъда се очаква да получи България за провала си да се справи с организираната престъпност и корупцията на високо ниво, откакто бившата комунистическа държава се присъедини към ЕС през януари 2007 г., отбелязва “Таймс”. Борбата с корупцията е затруднена от продължаващата неяснота за това кой е отговорен за нея, докато нито един случай на поръчково убийство не е бил разрешен до момента.

Румъния и България се очаква да избегнат наказанията, след като днес бъдат разпространени докладите за напредъка на двете страни в борбата с корупцията и организираната престъпност след присъединяването им към Европейския съюз в началото на годината, пише “Интернешънъл хералд трибюн".

И с просто око се вижда, че България е слаб ученик, и че като член на ЕС се представя дори по-лошо, отколкото като кандидат за членство в общността, коментира Дойче Веле. Ако сравним България с ученик, от когото се очакват добри резултати и на когото е гласувано предварително доверие, че ще се справи, то утре той ще прибави още една ниска оценка в бележника си. Със сигурност тя ще бъде в скалата на незадоволителното представяне, което личи и от индикациите от всички страни в навечерието на публикуването на доклада. Разбира се, никой не очаква за 5-6 месеца да бъдат постигнати чудеса от България. Това, което ЕК обаче иска да види, е воля да се решават оставащите проблеми. В прав текст това означава да започне стриктното прилагане на законите в страната.

Европейската комисия критикува България и Румъния за недостатъчно решителните реформи, отбелязва радио “Свобода”. Днес се очаква публикацията на доклада на Европейската комисия, в който се отбелязва, че България и Румъния не предприемат достатъчно мерки за борба с корупцията и реформирането на правните си системи.

“Добрата новина за Букурещ и София е, че докладът на Европейската комисия не предвижда засега никакви санкции. Лошата е, че, въпреки че докладът за Румъния е по-добър от този за България, двете страни продължават да предизвикват много въпросителни”, пише “Ромъния либера”.  "ФН"

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5079 |16.06.2007 Червени нападат върхушката заради ДПС, Азис и неизпълнени обещания . 1| 4804 |13.06.2007 "Зюддойче цайтунг": Българските медии вярват, че сестрите скоро ще са свободни, кабинетът - не . 0| 5582 |12.06.2007 БУШуващи световни медии коментират срещата в София . 1| 9242 |17.05.2007 Социолози се потят върху изборни прогнози

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads