Реклама / Ads
0| 4204 |11.06.2010 НОВИНИ

Световното дойде: Африка празнува, гостите треперят

.
Обраха гръцки национали преди старта. Две британски туристки загинаха в катастрофа в навечерието на мондиала.
 

След като в продължение на 80 години обиколи 4 континента - Европа, Южна Америка, Северна Америка и Азия, световната купа най-после стигна и до Африка, пише в днешния си брой вестник Монитор. Днес от 17 часа с началото на мача между отбора на страната организатор Южна Африка и Мексико ще бъде дадено началото на първия мондиал, който се провежда по земите на Черния континент. И докато еуфорията и ентусиазмът сред домакините нарастват все повече, то гостите на световното не се чувстват никак спокойни в ЮАР.

Причина за това е високата престъпност в републиката, която се нарежда в тази печална класация на второ място след Колумбия. В последните дни зачестиха информациите за обрани фенове и журналисти, но буквално в навечерието на шампионата жертви на кражба станаха и участниците в самото световно първенство. Трима футболисти от националния отбор на Гърция бяха ограбени в хотела си в Дърбан. Играчите са се оплакали, че от стаите в иначе луксозния „Бевърли Хибс" са изчезнали всичките пари, които са оставили там. Ръководството на хотела било уведомено за кражбата и обещало пълно съдействие на разследването. „По наше мнение това не е кой знае каква голяма работа. Такива неща стават по всички точки на света, не искаме да натоварваме домакините с неприятно отношение от наша страна", успокоиха от своя страна нещата южните ни съседи.

Доста по-неприятни мигове преживяха четирима китайски журналисти, чийто автомобил беше спрян на улица в Йоханесбург от „няколко въоръжени чернокожи". Нападателите са счупили прозореца на наетата от азиатците кола и наредили да отворят вратите, като след сериозни заплахи са измъкнали камерата и джобните пари на китайците на стойност 1500 долара, но поне няма пострадали след инцидента. Часове преди откриването трагедия помрачи празника в Южна Африка. Две британски туристки загинаха при катастрофа на автобус на един километър от Нелспруит - един от 9-те града, които ще приемат двубоите от световните финали. Няма информация обаче дали жертвите са имали намерение да посещават мачовете от Мондиала.

За да се избегне рискът от тежки случаи по улиците на страната всички отбори и делегация се движат със засилена охрана, а на повечето футболисти не се позволява да напускат сами хотела си. Напук на притесненията и тревогите - съпругите на италианските национали например отказаха да пътуват за Черния континент, президентът на ФИФА Сеп Блатер демонстрира оптимизъм преди старта на шампионата. „Това ще бъде най-големият спектакъл в света. Убеден съм, че ни предстои зрелище, каквото никъде не се е провеждало", заяви Блатер на 60-ия конгрес на световната централа в Йоханесбург, където ще се кандидатира за 4-и мандат.

Домакините вече получиха 80 милиона долара от ФИФА
, независимо от това как ще протече шампионатът. 250 хиляди пък бяха преведени по сметката на Българския футболен съюз, чиито представители - президентът Борислав Михайлов и вицепрезидентът Атанас Фурнаджиев, също присъстват на конгреса. (Монитор)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4770 |13.05.2010 "Панега" още се движи, подмина рога на Африка . 0| 4608 |06.10.2009 4 топлофикации треперят за зимата . 0| 6254 |17.03.2009 Четири лапи приюти 7 лъва от Европа в Южна Африка . 0| 5700 |30.04.2008 ДСБ искат част от София да се включи в световното културно наследство

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads