Реклама / Ads
35| 5439 |03.03.2011 НОВИНИ

Свидетел: 4 пъти носих пачки на Масларова

.
Емилия Масларова
Един мъж, който сега е защитен свидетел по делото срещу Емилия Масларова, 4 пъти лично й носил пачки с пари през 2008 г., когато тя беше социален министър.
 
Пристегнатите с книжни бандероли банкноти били в купюри от 20 и 50 лв., пише вестник Труд. Тогавашната социална министърка очаквала ценната пратка на задната седалка в луксозна кола до столичния хотел “Плиска”. Мъжът си спомнил, че в 3 от случаите е предавал на Масларова по 60 пачки, но в навечерието на 2009 г. й занесъл двойно по-голямо количество родна валута. Свидетелят направил разкритията си пред магистратите още в началото на разследването срещу Емилия Масларова, която сега е депутат от БСП. Новината бе потвърдена пред “Труд” от Маргарита Немска, говорител на Софийската градска прокуратура.

Голямата чанта

“Куриерът” бил разпитан 4 пъти, в два от които пред съдия. От съображение за неговата сигурност магистратите му поставили охрана. Преди това той им разказал любопитен детайл - Масларова очаквала посещенията му с голяма чанта. Свидетелят твърдял, че на срещите с Масларова го изпращал не кой да е, а семейният й приятел Венцислав Драганов. Навръх женския празник 8 март бившата социална министърка ще застане пред съда по обвинение, че е присвоила 11 038 405 лв. от ремонта на социалния дом в Стара Загора. Компания на подсъдимата скамейка ще й правят бизнесменът Венцислав Драганов, управителят на дружеството “Стара Загора 2007” Михаил Методиев, бившият заместник-министър в социалното ведомство Димитър Димитров, колегата му Иван Пенев и експертът Росен Стефанов.

По време на разследването станало ясно, че ремонтът на Социалния дом, извършен от “Стара Загора 2007”, е ощетил бюджета с близо 11 млн. лева. “Това е доказано с тройна експертиза”, подчерта прокурор Немска. Установено било, че при реконструкцията са фактурирани дейности в много по-голям обем от реално извършения. Например бил актуван и платен 7000 кв. м окачен таван, при положение че целият таван на сградата бил 5000 кв. м. Експерти изчислили, че имало надписани и огромни количества теракотени плочки, гранитогрес, первази, латекс и други строителни материали. Основната вина за безобразието според прокуратурата е на Росен Стефанов, който е трябвало да контролира ремонта от името на социалното министерство. Заради действията си Стефанов е обвинен в измама.

Над 100 разговора

Магистратите били установили по безспорен начин, че Масларова и Венцислав Драганов са близки приятели. В периода 2007-2009 г. между тях били засечени над 100 телефонни разговора. “Има дни, в които са се чували по 2-3 пъти”, категорични са обвинителите. За близките отношения на Масларова и Драганов свидетелствали и над 10 души. Установено било, че управляваното от Михаил Методиев дружество “Стара Загора 2007” всъщност се контролира от Драганов. “За да гарантира плащанията към “Стара Загора 2007” през 2007 и 2008 г.,Масларова не е върнала неизразходените от повереното й министерство пари в държавния бюджет, а ги е задържала по сметка на социалното министерство. Става въпрос за около 13 млн. лева”, категорични са прокурори. По техни данни повечето от парите, дадени за безценния ремонт в Стара Загора, са били спестени от семейните помощи за деца. “Събрали сме достатъчно данни, че част от присвоените пари Венцислав Драганов е влагал в ремонта и обзавеждането на хотел “Роза”, разположен на Старозагорските минерални бани. Хотелът е собственост на дружество, в което Драганов е съдружник”, категорични са от Софийската градска прокуратура. Според обвинители точно преди началото на икономическата криза Драганов е придобил еднофамилни къщички в хитовото морско селце Лозенец в община “Царево”. Масларова и Венцислав Драганов се възползват от законното си право да не дават обяснения за тежките престъпления, в които са обвинени, заключиха пред “Труд” магистрати.

Обвиняемата:Това е форма на политическа репресия

“Имам информация за хода на делото и чакам да започне. Знам кои са свидетелите, запозната съм с обвинителния акт”, каза вчера пред “Труд” бившият социален министър Емилия Масларова и поясни: “Не приемам приказките, които вървят, че имало една кола, че в нея били давани пари на гарата, на автогарата и не знам къде. Вие как си представяте тази работа, това са глупости от хиляда и една нощ. Този човек, който уж твърдял подобни неща, аз не го познавам и ще кажа това, където трябва. Знам какво съм правила и нямам притеснения за това, което съм вършила. Всичко е било по правилата. За мен всичко това, което се случва, е форма на политическа репресия.” Според Масларова няма никаква връзка между празника на жената 8 март и насрочването на делото точно на този ден. “Осми март си е осми март, делото си е дело. Нещата ще се гледат такива, каквито са. Ще изчакаме да мине делото и тогава ще коментираме. Вие, журналистите, знаете повече от мен, научавате преди мен. Явно, че част от хората, които се занимават с тези неща, работят с журналистите, а не със съдията. И предполагам, че тези дни обществото с това ще се занимава. Защото вдигат се цени, няма доходи, няма заетост и ще се занимаваме с бившия социален министър, който в това отношение е направил, според мен, не малко”, смята Масларова.

Социалното министерство ще заведе граждански иск за 11 038 405 лв. по делото срещу бившия министър Емилия Масларова, двама бизнесмени и три други длъжностни лица. Това пък обяви министърът на труда Тотю Младенов. “Като ищец социалното министерство ще иска обезщетение в размер на сумата, с която е ощетена държавата, и тези пари ще отидат за бедните”, каза министър Младенов. Той обясни, че парите се равняват на 45 хиляди минимални заплати и покриват четири пъти бюджета на МТСП по проекта “Красива България”, който е около 3 млн. лв. “Ако си върнем тези пари, ще ги дадем за обновяване на социални домове и за подпомагане на най-уязвимите социални групи”, зарече се Младенов. Миналата сряда министерството е получило призовка от Софийския градски съд да се яви като страна, юридическо лице, претърпяло вреди от престъпление. МТСП ще се установи като граждански ищец в процеса и ще предяви за разглеждане в наказателното дело иск за обезщетение за причинени вреди. (Труд)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 36| 7303 |26.09.2010 Гневен свидетел: Президенството лъже . 9| 5913 |08.06.2010 Свидетел: Алексей Петров ми отне Мерцедес, беше ме отвлякъл . 3| 5178 |04.03.2010 Свидетел: Прокурори помагали на Маргините . 4| 5244 |15.12.2009 Разбиха банка, но се смилиха над пачките

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads