Реклама / Ads
18| 6065 |29.10.2012 НОВИНИ

Свидетел се оплака от ДАНС, лъже, че не знае български

.
Източник: bTV
Един от разпитаните свидетели по делото срещу 13-те имами в Пазарджик - Муафак Аласад, заяви пред магистратите, че е бил заплашван от лица, представили се за служители на ДАНС.
 

Мъжът, който има двойно гражданство – сирийско и българско, заяви в съдебната зала, че автомобилът му бил спиран на два пъти на пътя от Сърница за София от автомобил, който първоначално нямал син буркан, а след това бил сложен.

Представителите на службите, по думите на Аласад, го отвели на паркинг, където в продължение на 4 часа го убеждавали да напише молба за отказ от преводач по време на даването на свидетелски показания, съобщава bTV. Мъжът обясни, че е подписал молбата под натиск и я оттегля.

Свидетелят допълни още, че преди няколко дни хора са дошли да тормозят семейството му. Били са заплашени съпругата и синът му, който е 19-годишен. В резулат на това момчето е заминало за Сирия. Аласад попита, ако синът му бъде убит там, кой ще носи отговорност за това.

Свидетелят поиска преводач, адвокат и охрана. Прокуратурата от своя страна представи пред съда доказателства за това, че мъжът владее писмено и говоримо български език.

Според други показания, които съдът изслуша, единият от обвинените имами - Ахмед Муса Ахмед е проповядвал „неща несвързани с мюсюлманската вяра”. Добри Джевизов, който е бивш имам в Джумая джамия в Пловдив, заяви, че има различия между проповедите на Ахмед и официалната религия, като обвиненията имам нарекъл традиционните мюсюлмани неверници. В залата Джевизов потвърди, че Ахмед Ахмед принадлежи към уахабизма.

Преди влизането на съдебния състав и началото на официалното заседание един от обвиняемите - Али Ходжа, каза пред журналистите, че ако се повтори случилото се в Югославия, няма да са виновни те, а всички останали. Към него се присъедини и друг обвиняем - Али Хайредин, който коментира, че мюсюлманите никога не са имали религиозни права в България.

В целия град бе предприета засилена полицейската охрана, както заради съдебното заседание, така и заради протест на ВМРО и „Атака”. Националистите проведоха акция, насочена срещу събиращите се пред съда хора с мюсюлманско облекло, както и в подкрепа на демократичните светски принципи на страната.

Над 500 представители на националистически партии се събраха в градската градина в Пазарджик. Разпънат бе голям плакат с надписа: „Българските патриоти единни срещу ислямската общност”.
 
Пред bTV лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов заяви, че на предишните две заседания на съда мюсюлманите пред сградата са се опивали „да респектират работата на магистратите”. „Но България е една демократична и светска държава, затова сме тук – в защита на работата на съда, както и против опита да се ислямизират българите в Родопите”, допълни Каракачанов и подчерта, че демонстрацията не е против някоя религия, а против крайните религиозни прояви.

Паралелно в парка срещу пазарджишката Съдебна палата се проведе и друг националистически протест - организиран от Националния фронт за спасение на България.

Сградата на пазарджишкия съд бе отцепена. Органите на реда не допуснаха провокации сред присъстващите. ВМРО и „Атака” също бяха назначили свои хора, които да следят за сигурността и да не допускат прояви, предизвикани от избухнало социално напрежение.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 42| 7570 |10.10.2012 Българин накисва Христо Стоичков за побой в САЩ, свидетели отричат . 7| 6392 |03.10.2012 "Килърите" пробваха да очистят ключов свидетел по делото . 11| 6168 |26.09.2012 Изслушват инкогнито свидетели в делото за радикален ислям в Пазарджик . 0| 6902 |26.09.2012 Онлайн ще си вадим свидетелство за съдимост

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads