Реклама / Ads
1| 3958 |18.03.2019 НОВИНИ

Свидетели по делото на Дянков и Трайков отрекоха да е имало натиск върху Караниколов

.
Специализираният наказателен съд разпита част от надзорниците на Агенцията за приватизация по делото срещу бившите министри Симеон Дянков, Трайчо Трайков и бизнесмена Иво Прокопиев.
 

Тримата са с обвинение, че през 2011 г. са участвали в продажбата на 33% от акциите на EVN на занижени цени, довело до щети за държавата от близо 28 млн. лв. И петимата свидетели отрекоха да имат информация за упражнен натиск върху тогавашния шеф на агенцията и настоящ министър на икономиката Емил Караниколов.

 

Всички свидетели заявиха,че е използвана една и съща процедура за приватизацията на държавните дялове от ЕВН, ЧЕЗ и ЕОН - избор на инвестиционен посредник, който прави оценка на акциите, след което те се предлагат на борсата.

Надзорниците на Агенцията за приватизация заявиха, че не са запознати как се е стигнало до решението продажбата да стане чрез закрит,вместо открит акцион. Бившият министър на икономиката и енергетиката обясни процедурата.

 

"Има решение на Министерския съвет, където е посочено каква да е процедурата, какво да се процедира и как. В решението на Министерския съвет пише - миноритарните пакети на трите дружества през Българската фондова борса. Агенцията за приватизация е администрация към правителството и тя изпълнява решенията на правителството, а не на някой министър. Така че, ако обвинението, има претенции към някоя сделка, да си ги отправи към Агенцията за приватизация", обясни Трайчо Трайков, цитира БНТ.

 

Според прокуратурата до неговия избор и до решението за закрит аукцион се е стигнало след натиск върху тогавашния шеф на агенцията за приватизация Емил Караниколов.

 

"И приватизацията, и борсата са в ресора на г-н Дянков, а пък акциите, като дял от държавата, са в ресора на г-н Трайков. Това са двамата министри, които вземат решенията, кое и как да стане. Министерският съвет казва- да се извърши приватизацията, но Министерският съвет не казва как, къде, защо и по кой начин това да стане", заяви прокурор Емил Петров.

 

Утре делото продължава с разпити на служители от министерствата на икономиката и на финансите. Предстои да бъдат призовани и свидетели от Фондовата борса.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3721 |18.03.2019 Продължава делото срещу Трайков, Дянков и Прокопиев . 0| 5654 |15.03.2019 Арестуваният адвокат по делото КТБ: Следователят не потвърди, че данните срещу мен са истински . 6| 5152 |12.03.2019 Мирослав Иванов: Човекът, отишъл на обмяна на опит във ФБР, да започне да си събира свидетелите . 1| 4175 |12.03.2019 За първи път: Разпитват свидетелите по мегаделото КТБ, свързани с отмъкване на активи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads