Реклама / Ads
0| 5896 |07.12.2010 НОВИНИ

Свидетели по делото на Красьо Черния с амнезия

.
Красимир Георгиев
Kрасьо Черния е обвинен в лъжесвидетелстване, тьй като при разпита му пред прокурор от Софийската градска прокуратура е казал, че не познава магистрати. Част от свидетелите не си спомнят за контактите си с него. Районият съд в София отказа да прекрати делото срещу Георгиев.
 

Иван Петров и Йордан Иванов, които преди време кандидатстваха за поста зам.-главен прокурор, а в последствие бяха уволнени заради контактите си с плевенския бизнесмен, не си спомняха почти нищо от срещите си с него.

Йордан Иванов обясни, че дори не знае по какво дело дава показания. Иначе с Георгиев се познавал от началото на 2009 година, когато негов колега му го представил като “Красьо от Плевен”. След това се видели в заведение близо до Президентството. Йорданов стоял сам на маса и негов колега го поканил на друга маса, където отново стоял Красьо. “Не съм говорил с Георгиев, бях седнал доста настрани от него”, уточни Иванов.

Иван Петров познавал Красьо от две години. Това е единственото сигурно нещо, което си спомни бившият магистрат. Оказа се, че и той като колегата си няма идея за какво е делото. “Абсурд е да си спомня какви разговори сме водили “, заяви Петров.

Останалите свидетели не се явиха. Сред тях е съдийката от Софийския градски съд Румяна Ченалова, която бе нередовно призована, Андрея Атанасов, Пламен Найденов. Уволненият от съдебната система миналата седмица Иван Димов, който напусна и поста си във ВСС заради контактите си с Красьо пък прати молба разпитът му да бъде отложен, тъй като е болен.

Преди това адвокатът на Георгиев Христо Ботев поиска от съда да прекрати делото и да го върне на прокуратурата. Той заяви, че по време на разследването са допуснати процесуални нарушения, които трябва да бъдат отстранени от обвинението. Един от доводите му бе, че прокурорът, образувал делото срещу Красьо имал две процесуални качества – прокурор и свидетел по делото. “Остава само да спечели конкурс за съдия и да го гледа и в съдебна фаза”, заяви адвокат Ботев. Съдът обаче отказа да прекрати делото, което ще продължи на 1 февруари.

Георгиев е обвинен, че е потвърдил неистина пред прокурор от Софийската градска прокуратура. На разпит пред прокурор Първолета Никова Красьо обяснил, че не познава лица от съдебната система или магистрати. Никова бе разпитана днес и потвърди написаното в обвинителния акт. По думите й Георгиев заявил, че не знае за никакви списъци с магистрати или за лобиране в съдебната система.

Красьо предизвика скандал в магистратските среди, след като един от членовете на ВСС обяви миналата година, че “черничък човек с ланци” предлагал на кандидати за административни ръководители да им помогне, тъй като държал огромна част от гласовете в Съвета. Тази скромна услуга Георгиев предлагал срещу сумата от 200 хил. евро.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4613 |06.12.2010 Нов съдия подхваща делото срещу Батко . 8| 5007 |06.12.2010 Трактора отпада като свидетел по делото за ямболската адвокатка . 1| 6393 |06.12.2010 ВСС: Делото "Наглите" е изрядно . 2| 4644 |02.12.2010 Отсъстващ свидетел отложи делото срещу Ал. Томов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads