Реклама / Ads
0| 5578 |30.09.2009 НОВИНИ

Свидетели помагат на Марио Николов

.
Марио Николов Източник: Вяра Йовева
Свидетели днес дадоха положителни показания за подсъдимия Марио Николов пред Софийски градски съд по делото срещу него за злоупотреба по САПАРД при внос на машини за месо. "Невинен съм", каза доволно подсъдимия, като изслуша свидетелите.
 


Делото бе възобновено, след като имунитетът на един от обвиняемите бе прекратен, тъй като не успя да стана депутат в 41-вия парламент.


Днес пред съда като свидетел застана Красимир Кънев - главен технолог във фирмата на семейство Николови, който е бил на пряко подчинение на Марияна Николова, съпругата на Марио Николов.

Той си спомни, че на 13 февруари 2007 година в цеха нахлуват служители на НСБОП, които поискали да им покаже цеха за кайма, тъй като според тях такъв цех не съществувал. Криминалистите казали, че това не е предприятие, тъй като всичко било разглобено. Пред съда Красимир Кънев заяви, че констатациите на НСБОП не са верни.

Машините, по думите му, били високотехнологични и в много добро състояние. „Да не забравяме, че влязох в действащо предприятие, но според мен машините бяха нови", обясни пред съда Кънев.

Припомняме, основата на обвинението е именно, че стари машини били представени като нови за спечелването на евросубсидията.

Той похвали цеха на подсъдимия, като изрази мнение, че това е най-добрия цех, в който е работил.

Кънев бе категоричен, че машините се разглобявали, за да бъдат почистени в зависимост от това, за какво се използва машината, тя се разглобявала до три - четири пъти дневно.
Като пример той посочи месомелачките и помпомелачките. Тази процедура се правела навсякъде, където Кънев е работил.

Обвинителите сметнаха делото, че не е изяснено от фактическа страна. Държавното обвинение настоя неявилите се днес свидетели от Швейцария и Холандия да бъдат разпитани, а свидетелите от България, които отсъстваха от днешното заседание, да бъдат доведени принудително.

Съдът постанови в 5-дневен срок двете страни по делото да представят в писмен вид въпросите си към свидетелите от чужбина.

Следващата определена от съда дата е 13 ноември, когато ще се повикат още свидетели работили с Марио Николов.

Frognews.bg припомня, че делото срещу Марио Николов и още осем човека е за документни измами по програмата САПАРД, като прокуратурата смята, че те се извършили законови нарушения.
Според обвинението Марио Николов, съпругата му Мариана Николова, Иван Иванов, Радмил Петров, Петя Хаджииванова, Анна Шаркова, Григор Галев, Валентин Ангелов и Лозана Георгиева са участвали в схема, в която чрез фалшиви документи са внасяни машини за месообработка и пакетиране, които въпреки че са били стари са представяни като нови. Общата стойност на искoвете е 17 830 771 лева.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4800 |26.09.2009 87 свидетели срещу братята Галеви . 0| 4952 |23.09.2009 5 свидетели отложиха делото Демби-Варсанов . 3| 5518 |16.07.2009 ВСС пак проверява делото "Марио Николов" . 1| 4634 |27.05.2009 С близо 400 млн. лева подпомагат българския бизнес

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads