Реклама / Ads
5| 4436 |07.05.2015 НОВИНИ

Г. Свиленски: Парите за паркиране да събират общински дружества

.
Георги Свиленски
„Парите за паркиране да се събират от общински дружества”. Това заяви от парламентарната трибуна депутатът от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Георги Свиленски при обсъждането на промените в Закона за движението по пътищата. Той бе категоричен, че от левицата са против тази дейност да се извършва от търговско дружество.
 
Свиленски продължи, че в Столична община за последните 10 години няма нито едно изградено паркомясто с парите, събирани от паркиране. По думите му 23 милиона всяка година се събират и потъват в покриване на разходи по други задължения, които са също така ангажимент на общината. Георги Свиленски се аргументира и като се позова на становището на Сдружението на общините и Закона за публичните финанси, където е казано, че средствата, събирани от тази услуга трябва да постъпват в общинския бюджет и Общинският съвет е този, който трябва да разпореди начина и реда за тяхното постъпване. „Колкото и да ни се обяснява, че цената за паркиране няма да поскъпне, когато това вече е основната дейност на едно търговско дружество, няма как това дружество да не формира печалба и няма как тези два лева да не станат два лева и пет стотинки”, категоричен бе социалистът. По думите му няма такава икономическа логика, според която да се извършва търговска дейност и да не се реализира печалба.

Относно размера на глобите за неправилно паркиране Свиленски заяви, че те трябва да бъдат определяни от съответните общински съвети, в зависимост от това какви условия за паркиране е предоставила общината на гражданите.Той предложи долната граница да бъде не 50, а 20 лв. Той се аргументира и с казаното от кмета на София, че на този етап глобата не бива да бъде увеличавана.

Мнозинството не прие предложението на депутата за спиране на рекета за задържане на автомобили чрез използване на скоби и паяци. То предвиждаше, когато даден водач няма необходимите средства да заплати на място санкциите, да му бъдат съставени фиш или акт и автомобилът да бъде освободен незабавно.

С цел облекчаване издаването на карти за паркиране на хора в неравностойно положение, бе прието предложението на Свиленски издаването да става не само с подписа на кмета, но и от упълномощено от него длъжностно лице.
 
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 4542 |21.04.2015 Говорител на БНБ: Парите на Искров са в български банки . 6| 4769 |21.04.2015 Г. Свиленски: ГЕРБ постави държавата в неизбежност, за да наеме фирми без конкурс . 25| 4638 |20.04.2015 Енчев: Да се закрие комисията по досиетата; парите да отидат за БАН . 2| 4243 |16.04.2015 КС образува дело по искането на Цацаров за Бюджет 2015, орязващ парите на съдебната власт

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads