Реклама / Ads
3| 4693 |21.10.2009 НОВИНИ

Свинският грип коси младите; зарази се и пуйка

.
Хората над 65 години си изградили нещо като имунитет към новия грипен вирус.
 

Младите под 25 години са предпочитаната мишена на новия грипен вирус А (H1N1), предадоха световните агенции, въз основа на ново изследване на Американските центрове за контрол и превенция на заболяванията. Експерти са наблюдавали случаите на смърт и на хоспитализация, причинени от новия грипен вирус в общо 28 американски щата в периода 1 септември - 10 октомври. Те са отчели общо 4958 хоспитализации заради новия грипен вирус и общо 292 смъртни случая, съобщава Дарик радио.

От хората, приети в болници заради зараза с новия грипен вирус, 53 процента са били на или под 25 години, 39 процента - между 25 и 64 години, а едва 7 процента - над 65 години. За сравнение, когато говорим за зараза с обикновен сезонен грип, 60 процента от приетите в болници са на възраст над 65 години, казват експерти от Центровете, цитирани от Ройтерс.

Според експертите хората над 65 години са си изградили нещо като имунитет към новия грипен вирус.
Този имунитет се дължи на предходни ваксинации срещу други подобни грипни вируси или на прекарано заболяване, причинено от подобен грипен вирус, предаде АП.

Експертите предупреждават, че способността на новия грипен вирус да прониква дълбоко в белите дробове също го прави по-опасен за някои от заразените с него млади хора, допълва агенцията.

В САЩ засега има осигурени ваксини срещу новия грипен вирус за 12,8 милиона души, припомня Ройтерс. Пет компании произвеждат едновременно ваксини за новия грипен вирус и за сезонен грип и това забавя процеса на производството и доставката на необходимите дози. Сред хората, които вече са се ваксинирали срещу сезонен грип, но чакат търпеливо реда си за ваксиниране и срещу новия грипен вирус, е и президентът Барак Обама, предаде ИТАР-ТАСС.

Същевременно канадските здравни власти съобщиха, че са установили първи случаи на зараза на пуйки с новия грипен вирус, добавя по темата БТА. Според канадските експерти заразата вероятно е причинена от контакт на пернатите със заразен човек. Властите уверяват, че месо и яйца от заразените птици не са били доставени на пазара. Заразата е констатирана във ферма за пуйки в провинция Онтарио, в Източна Канада. Това е втори подобен случай в света на зараза от човек към пуйка с новия грипен вирус. През август първият случай беше установен в Чили, припомня АФП.

Заради новия грипен вирус стотици училища в две иракски провинции в южната част на Ирак бяха временно затворени, предаде АП. В Ирак има 472 потвърдени случая на зараза с новия грипен вирус.

Във Великобритания от днес започва масова кампания за ваксинация срещу новия грипен вирус, предадоха световните агенции. Първи ще бъдат ваксинирани около 2 милиона души, които работят в здравеопазването. От следващата седмица ще се ваксинират поетапно хората на възраст 6 месеца - 65 години, като приоритет ще се дава на бременните жени, на хората с отслабена имунна система и на хората, които са в контакт с тях. След това ще бъдат ваксинирани и хората над 65 години.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 6668 |30.09.2009 Свинският грип взе първата си жертва в България . 0| 5087 |02.07.2009 Свинският грип дойде и в София . 3| 5098 |01.06.2009 Свинският грип дойде и у нас . 4| 4861 |16.05.2009 Свинският грип вече и в Турция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads