Реклама / Ads
103| 5747 |02.07.2013 НОВИНИ

Х. Свобода препоръча правителството да се разграничи от Атака

.
Ханес Свобода вдясно от Мартин Шулц
Атака не споделя нашите ценности и ние няма как да споделим нейните, отсече шефът на групата на социалистите и демократите Ханес Свобода.
 

Европейският парламент обсъжда днес обстановката в България, след като решението беше взето на снощното заседание в Страсбург по предложение на Европейската народна партия и подкрепено с гласовете на групата на "Зелените".

 

"Българското правителство трябва да се разграничи от всякакви действия на Атака", заяви преди това в Европейския парламент в Страсбург председателят на групата на социалистите и демократите Ханес Свобода.

На пресконференция в Страсбург Свобода бе питан дали не легитимира сътрудничеството на правителството с Атака заради това, че при тройната коалиция, фирмата, в която е работила съпругата му, е получила голяма обществена поръчка у нас. "Аз не съм легитимирал нищо - не и сътрудничество с Атака. Вече казах, че българското правителство трябва да се разграничи от всички политики на тази партия и това е много ясно. Атака не споделя нашите ценности и ние няма как да споделим нейните", казва Свобода, цитиран от БНР.


Свобода добави, че не е бил против дебати за България, а против това те да се провеждат днес - защото, според него, по-подходящо би било дискусията в пленарна зала да бъде през септември - след обсъждания в Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи.

Той призна, че в България има проблем. Свобода добави, че при неотдавнашното заседание на Партията на европейските социалисти в София е разговарял с представители на протестиращите и на държавните институции. "В България говорих с президента, премиера и демонстрантите. Казах на всички едно и също нещо: върховенството на закона и борбата с корупцията са ключови", пише Свобода в профила си в "Туитър". Ако Европейската народна партия е действала в Унгария, където управлява правителство от дясното европейско политическо семейство, както сега действа по въпроса с България, "щяхме да бъдем в много по-добра ситуация", смята Свобода.


Ситуацията в България след изборите на 12 май ще бъде обсъдена със Съвета и Комисията във вторник следобед след дебата за Унгария. Темата за България беше добавена в дневния ред по искане на групата на ЕНП при откриването на сесията. По предложение на Вебер разискванията ще засегнат и въпроса за свикването на предсрочни избори в страната.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 52| 6492 |01.07.2013 Подкрепящ правителството: Задкулисието е служебен кабинет начело с Огнян Донев . 23| 7903 |30.06.2013 Румен Леонидов: Волен е най-активен срещу правителството . 93| 6780 |26.06.2013 Едвин Сугарев: Ще гладувам до падането на правителството или до смърт . 126| 5457 |26.06.2013 Станишев: Атака не подкрепя правителството

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads