Реклама / Ads
2| 5090 |11.05.2011 НОВИНИ

Свободата на словото намалява, съгласи се СЕМ

.
Депутатът Антон Кутев коментира, че България е на 71 място по свобода на медиите. Според него има още какво да се желае от работата на СЕМ. Червеният народен представител настоя за дискусия по темата между всички отговорни институции. С него се съгласи и шефът на СЕМ Георги Лозанов, според когото действително има тенденция за намаляване на свободата на словото.
 

Тази тенденция започна в последните 5 години, поясни той. Затова според него трябва да има нови гаранции за независимостта на медиите в икономически план.

Според Лозанов са необходими нови промени в Закона за радиото и телевизията.

През второто полугодие на миналата година продължава тенденцията за все по-голямо разнообразие на доставчици на радиоуслуги и на такива на аудио-визуални услуги. В радиосектора за различните сегменти на аудиторията работят 76 доставчици на радиоуслуги, които притежават лицензии за създаване на 285 радиопрограми, предназначени за разпространение чрез наземно аналогово радиоразпръскване.

От тях 44 не се създават поради липса на разрешение за разпространението им.

Наред с ефирното разпространение, съществува все още и кабелното разпространение на радиопрограми - 30 доставчика на радиоуслуги, които имат регистрация за създаване на 32 радиопрограми, предоставят за разпространение своите програми чрез кабелни електронни съобщителни мрежи или сателит.

В телевизионния сектор работят 24 доставчика на аудио-визуални медийни услуги, които притежават лицензии за създаване на 33 телевизионни програми, предназначени за разпространение чрез наземно аналогово или цифрово радиоразпръскване. 20 доставчика вече притежават индивидуални лицензии за създаване на телевизионни програми, предназначени за разпространение чрез мрежи за наземно цифрово радиоразпръскване с национален обхват.

102 доставчика на аудио-визуални медийни услуги, които имат регистрация за създаване на 136 телевизионни програми, разпространяват своите програми чрез кабелни електронни съобщителни мрежи или сателит. Само 7 доставчика предоставят нелинейни медийни услуги - Видео по поръчка (Video-On-Demand) и Плати, за да гледаш (Pay-Per-View).

Административно-наказателната дейност на СЕМ за второто полугодие на 2010 година се изразява в докладвани пред СЕМ 71 преписки по съставени актове за установяване на административни нарушения, съставени от длъжностните лица.Вследствие на това председателят на СЕМ е издал 24 наказателни постановления, 11 мотивирани резолюции за прекратяване на административнонаказателни преписки, 28 предупреждения по Закона за административните нарушения и наказания.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 36| 5252 |15.04.2011 Н. Нейнски: Съгласих се да ме коментират за президент . 14| 5553 |24.02.2011 Цветанов дал съгласие да разкрият всичкте му банкови сметки . 3| 4821 |18.11.2010 Ангелов готов да променя реформата, ако няма съгласие . 1| 5802 |20.10.2010 България "отличник" по свобода на словото

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads