Реклама / Ads
4| 5181 |21.10.2012 НОВИНИ

Свободни места за паркиране - бол

.
Със 150 хил. лв. са се увеличили приходите от "синята" и "зелената" зона за септември спрямо същия месец на 2011-а, отчетоха общински съветници от ГЕРБ и Центърът за градска мобилност.
 

Санкционираните граждани за паркиране са намалели с около 50 % репатрираните от зоните автомобили, отчитат от центъра.
Постоянно свободните места в синята и зелената зона в центъра на София са 25 процента.

7000 са подадените заявления за винетни стикери за паркиране в двете зони, 6500 са вече закупени. След промените в централната градска част местата за паркиране в "синята" зона са 5 500, а в "зелената" - 11 500.

Малина Едрева, председател на групата на общинските съветници от ГЕРБ,  отбеляза, че сред целите на новите правила за паркиране са намаляване на трафика и задръстванията, по-лесно придвижване на хората, по-малко шум, задръствания и по-подредена и по-достъпна среда за гражданите.

В тримесечните си публични отчети от Центъра за градска мобилност ще пресмятат колко пари са постъпленията от паркирането в двете зони и как се изразходват средствата.

Наблюдение на ефекта от новите правила за паркиране ще се прави на всеки три месеца. Сред критериите за наблюдение са коефициентът на заетост на "синята" и "зелената" зона, трафикът в обхвата на двете зони за платено паркиране, измерване на замърсеността на въздуха.

Промените в наредбата за паркиране бяха приети от Столичния общински съвет независимо от протестите на стотици столичани. Цената за "Синята зона" вече е два лева на час, а максималният престой е ограничен до два часа. Паркирането в "Зелената зона" е по-евтино - лев на час с максимално допустим престой от четири часа.

Хората, които живеят в „Синя зона”, ще трябва да плащат по 150 лева годишно за стикер, а за втора кола - 450 лева. За живеещите в „Зелената зона” стикерът струва 100 лева за година.

Новите правила бяха атакувани пред Административния съд. Делото обаче беше отложено за 7 декември, заради появили се нови жалбоподатели.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5055 |09.10.2012 До месец ще плащаме и с карта при неправилно паркиране . 4| 5105 |02.10.2012 Й. Фандъкова: Видим е резултатът от новото паркиране . 6| 6250 |30.09.2012 Инвалидните паркоместа в София недостъпни . 25| 7090 |22.09.2012 Л. Местан избяга от „Панорама” заради К. Каракачанов и „пингвините”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads