Реклама / Ads
13| 9508 |14.07.2020 НОВИНИ

Свободните адвокати поискаха оставката на Иван Гешев и Данаил Кирилов

.
Людмил Рангелов
Oбединението на свободните адвокати се присъедини към искането на пет адвокатски колегии в страната, които искат оставката на главния прокурор Иван Гешев. Те обаче искат и тази на правосъдния министър Данаил Кирилов.
 

Поводът за искането от една страна е влизането на прокуратурата в президентството. Това обясни пред Нова Тв заместник-председателят на Висшия адвокатски съвет Людмил Рангелов.


Друга причина са и изявите на Гешев. „От началото на своя мандат главния прокурор с публичните си изяви според Висшия адвокатски съвет системно нарушава презумцията за невиновност”, каза Рангелов. Той допълни, че презумпцията освен от специалните разпоредби на Конституцията, произтича и от едно от нейните начала – защита на човешкото достойнство. „Далече преди правото на информация базова ценност на обществото е правото на човешко достойнство”, коментира юристът.


Въпросът с оставката на главния прокурор в последните няколко дни доста усилено се завихря в общественото пространство. Аз не мога да го приема като актуален, защото не виждам причина за това. Главният прокурор в едно свое изявление след събитията каза защо няма да подава оставка. Мен много ми допадна едно изречение, което каза в друго интервю, че няма да подава оставка, защото си върши работата. Това не може да е причина за оставка, категоричен бе пък председателят на Асоциацията на прокурорите в България Евгени Иванов. И подчерта, че няма недосегаема сграда. Според него така, както се говорело, че прокуратурата има проблем с президента, можело да се каже и за изпълнителната власт, защото и там имало арести.


Аз бих се притеснил, ако всички хвалят прокуратурата. Това значи, че нещо не си вършим добре работата, отсече той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 6495 |08.07.2020 Софийска адвокатска колегия в защита на адвокати, които търпят репресии заради работата си . 12| 7542 |06.07.2020 Адвокатите в Смолян искат дисциплинарка срещу Председателя на Висшия адвокатски съвет . 6| 6337 |06.07.2020 Адвокати искат от 1 до 6 г. затвор за незаконно разгласени сведения по дела . 2| 4418 |17.06.2020 Свободните творци ”пиха по една студена вода” заради липсата на помощ от държавата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads