Реклама / Ads
1| 3110 |08.04.2021 НОВИНИ

Редица държави с възрастови ограничения за ваксината на ”АстраЗенека”

.
Източник: БГНЕС
Причинно-следствената връзка между ваксината на ”АстраЗенека” и появата на кръвни съсиреци с ниски тромбоцити се счита за правдоподобна, но не е потвърдена.
 

Това заяви подкомисията на Глобалния консултативен комитет на СЗО за безопасност на ваксините. Според комисията са необходими още специализирани проучвания, за да се изясни напълно потенциалната връзка между ваксинацията и възможните рискови фактори.

 

По-рано комисията по безопасност към Европейската агенция по лекарствата заключи, че е възможна връзка между образуването на кръвни съсиреци и имунизирането с "АстраЗенека", но определи тези случаи като "редки странични ефекти".

 

 От агенцията отново подчертаха, че плюсовете от поставянето на ваксината значително надвишават рисковете.

 

Комисията на СЗО съобщава, че е разгледала доклади за редките случаи на образуване на съсиреци след ваксинация с препарата, информацията от Европейската агенция по лекарствата, Агенцията за регулиране на лекарствата на Обединеното кралство и други държави-членки. От комисията на СЗО отбелязват, че тези случаи са много редки при почти 200 милиона души, получили ваксината "АстраЗенека" по целия свят.

 

Тези редки нежелани събития след имунизация трябва да бъдат оценени спрямо риска от смърт от Covid-19, отбелязват още от комисията и посочват, че от заболяването до момента са починали 2 милиона и 860 хиляди души.

 

На този фон редица страни, сред които и България, решиха да подхождат по-внимателно с препарата на "АстраЗенека".

 

Страната ни настоява за единно решение за ваксината на Oxford-AstraZeneca, съобщи късно снощи в профила си във Facebook министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов след участието си в извънредната видеоконферентна среща на здравните министри на страните от ЕС. В публикацията си той посочва, че правилното решение е общоевропейски подход, основаващ се на солидни научни становища на Европейската агенция по лекарствата, което е в интерес на всички граждани.

 

В Испания предлагат ваксината да се прилага само на хора между 60 и 65 години, за да се успокои обществеността. Според здравните власти в Испания въпреки, че тромбозите се наблюдават най-вече при жени под 60-годишна възраст, те не могат да кажат със сигурност, че възрастта и полът са "определящи фактори", защото "тези толкова редки събития се наблюдават във всички възрасти".

 

Италия също ще препоръча ваксината на "АстраЗенека" вече да се прилага само на хора над 60 години. Председателят на италианския Върховен съвет по здравеопазване Франко Локатели заяви, че тези, които вече имат една доза от ваксината, могат да си поставят и втората. Официални представители също така  казаха, че въпреки препоръките за ограничаване употребата на препарата, властите в страната няма да го забранят.

 

Австралия пък преразглежда ваксинацията с "АстраЗенека".

 

Част от европейските държави спряха временно имунизациите с препарата и макар че някои от тях подновиха ваксинациите с нея, други, като Германия, Нидерландия и Франция, наложиха възрастови ограничения.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3115 |31.03.2021 Politico: България и още четири държави получават още ваксини от солидарност . 12| 5382 |26.03.2021 Заради държави като България Европарламентът ще съди ЕК? . 28| 4071 |20.03.2021 Единият от задържавите за шпионаж у нас - пуснат под парична гаранция . 4| 3787 |19.03.2021 Три европейски държави се въздържат от ваксиниране с ”АстраЗенека”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads