Реклама / Ads
3| 5563 |28.04.2020 НОВИНИ

СЗО предупреди за проблем с доставките на лекарства и ваксини

.
Световната здравна организация предупреди за евентуални проблеми с доставките на лекарства, ваксини и предпазна екипировка към държавите, засегнати от COVID-19. Латинска Америка е един от най-засегнатите региони в света.
 

От агенцията към ООН призовават да се разшири капацитетът на въздушния транспорт, за да се облекчи преноса на средствата, нужни за борба с инфекцията. Пол Молинаро, който е шеф на операциите по поддръжка и логистика на СЗО, обяви, че доставките на ваксини в световен мащаб са прекъснати през април. Ако това продължи през май, ще има пропуски в рутинните имунизации и кампании срещу огнища на други болести, предупреди той.

 

У нас вече започват да се забелязва липса на медикаменти, нужни на хронично болните пациенти, например. Постъпили са вече десетки сигнали. За това алармира и председателят на Бъгларския фармацевтичен съюз проф. Асена Стоименова. Припомняме, че срещу нея бе повдигнато обвинение от прокуратурата за всяване на паника, а повод са нейни интервюта, в които алармира за недостиг на лекарства у нас. В нейна защита се обявиха колегите и и стартираха петиция. Казусът стигна и до ушите на Европа, след като институциите в ЕС бяха сезирани. Впоследствие наложената на проф. Стоименова гаранция бе отменена.

 

Заради COVID-19 обаче вече има съществена криза в много сектори. Още в началото на епидемията редица държави се изправиха пред предизвикателство заради липсата на предпазни средства като маски, облекла и ръкавици. Причината е, че най-големият процент от производството е в Китай, откъдето тръгна инфекцията. Цялата страна беше блокирана, което доведе и до остър недостиг на редица стоки на запад.

 

Световната хранителна програма на ООН също информира за прекъсвания в някои вериги за доставка на храни, което може да доведе до много сериозни проблеми, пишат от “Ройтерс”.

 

"Видяхме как постепенно спира международната система за въздушен транспорт, от която сме зависими за движението на товари. Сега ние трябва да търсим решение на това", каза Молинаро по време на виртуалния брифинг на ООН от Женева.

 

Обединените арабски емирства са предоставили самолети за транспортиране на доставки от Китай. Те се разпределят през хъб в Дубай. Има и други държави, които са предоставили самолети на ООН.

 

"Ние непрекъснато апелираме за повече оферти за транспорт на стоки или за превоз на въздушни товари с голяма отстъпка", Пол Молинаро, който е шеф на операциите по поддръжка и логистика на СЗО.

 

Досега СЗО е успяла да придобие и разпространи 1.1 милиона диагностични теста на нуждаещите се държави. Други 1.5 милиона теста се транспортират в момента. СЗО се възползва от някои преференциални цени и има за цел да осигури 9 милиона теста чрез различни консорциуми.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5577 |26.04.2020 Диана Ковачева: Основният проблем в момента - хора остават без доходи . 12| 6963 |24.04.2020 Върховният комисар на ООН предупреди: Страни се възползват от коронавируса, за да накарат медиите да замълчат . 15| 7021 |24.04.2020 Мартин Карбовски: По-голям проблем от всяка диктатура е любовта на българина към сатрапа . 7| 5944 |23.04.2020 Кметът на Буковлък: Институциите нямат топки да решат проблема с коронавируса

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads