Реклама / Ads
1| 4735 |10.03.2008 НОВИНИ

Тадаръков: Някой иска да провали САПАРД

.
"Системата САПАРД не е провалена. Някой иска да провали една от мерките по нея, което няма нищо общо с целия регламент за действие на Агенцията". Това каза ръководителят на Фонд "Земеделие" Димитър Тадаръков.
 

Поводът бе искането на Европейската комисия /ЕК/ за временно спиране на 100 млн.евро бъдещи плащания по програма САПАРД за мярката по подобряване преработката и маркетинга на селскостопански и рибни продукти.

Както е известно, мотивът на ЕК е започналото през 2006 година от Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ външно разследване по подозрения за нередности с доставката на месопреработвателно оборудване, финансирано по програма САПАРД.

Според Димитър Тадаръков писмото на ЕК не е получено в САПАРД и в него не става ясно какъв точно е проблемът.

Затова директорът на Фонд "Земеделие" ще поиска утре от представителите на Брюксел, които пристигат в София, разяснения.

"Във вторник, 11 март, ще заседава Комитетът по наблюдение изпълнението на САПАРД и на него също ще искам разяснения какво точно трябва да се направи още", заяви Тадаръков.

Той бе категоричен, че ще направи всичко възможно да бъдат платени субсидиите към 49 проекта по мярката за подобряване преработката и маркетинга на селскостопански и рибни продукти. Тези проекти все още не са платени от САПАРД и по тях има договори за 81,4 млн.лв., уточни ръководителят на Фонд "Земеделие" и съобщи, че на 22 февруари т.г. от ОЛАФ са му поискали информация за 3 проекта, по които не е платена субсидия - на фирмите "Елпин Трейд", "Палмига", "Евро фриго".

Тадаръков изтъкна, че единственото, което е получил до този момент, е разпореждане за частично прекратяване на наказателно производство с дата 18.01.2008 г. на прокурора Андрей Андреев. В него се иска прекратяване на наказателното производство срещу Марио Николов, Марияна Николова, Радмил Петров, Петя Хаджииванова, Анна Шаркова, Иван Иванов и Людмил Стайков, заради липса на доказателства за нарушения на регламентите по САПАРД. Директорът на фонд "Земеделие" посочи още, че Агенция САПАРД нееднократно е проверявана от български одитори, но не пожела да каже какви са изводите в одиторските доклади. Тадаръков отказа да отговори и защо двамата зам.-министри - на земеделието и продоволствието Димитър Пейчев и на финансите Димитър Ивановски - не присъстват на пресконференцията, след като предварително бе обявено тяхното участие в срещата с представителите на медиите. По думите на ръководителя на Фонд "Земеделие" спирането на парите по САПАРД от страна на ЕК няма да се отрази на старта на програмата за развитие на селските райони. Според Тадаръков тя може да започне с обявяването на 9, а не на 4 мерки и готовност за това има. Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4531 |07.03.2008 Еврокомисията ни спира пари и по програма САПАРД . 2| 5117 |17.09.2007 Румен Петков: Някой някъде седи, бърка си в носа и клевети . 4| 5701 |28.06.2007 АТАКА: ГЕРБ на път да провали общия фронт срещу Доган за местния вот . 0| 5554 |09.03.2007 За провала по САПАРД отговаря Кабил

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads