Реклама / Ads
13| 7032 |30.11.2010 НОВИНИ

Тафров: Скандалът "WikiLeaks" не е заплаха за нашата дипломация

.
Стефан Тафров
Публикацията на секретните инструкции към дипломатите не биха могли да са заплаха за отношенията на България със САЩ. Това заяви по Нова телевизия бившият зам.-министър на външните работи и постоянен представител на България в ООН Стефан Тафров.
 
По важно е да видим какви са проблемите, на които се е акцентирало, допълни той.

Спаред ген.Тодор Бояджиев, създател на обществената асоциация “Български евроатлантически разузнавателен форум”, скандалът, който се разрази, за първи път дава възможност обществото да погледне към разузнаването по нов начин.

По думите му публикуваните инструкции не касаят интимната работа на посолството. Чрез тях хората ще разберат кои са били приоритетите на политиката през визирания период.

В САЩ има ясен закон за изготвяне на доклад за националната сигурност и представителите на чуждите мисии се редят на опашка, за да получат хартиено копие от него, посочи Бояджиев.

Този доклад има явна част и това на практика е информацинонното задание за всички, работещи за щатите по света - ясно е показано кои са приятелите, кои са противници, какво е важно за интересите на страната в съответния регион. Вижда се, че разузнаването на САЩ работи по компоненти, които съвпадат с нашите интереси. Тогава ние не бяхме в ЕС и трябваше да отговорим на някои критерии. Държавният департамент е обърнал внимание точно на тези неща, коментира генералът.

Стефан Тафров е убеден, че ще излязат и други неща, но те няма да променят картината. Търсен е отговор видим доколко руските интереси съответстват на нашите, доколко са свързани с организираната престъпност, изследвани са опитите на да се експлоатират естествените връзки с Русия.

Преди време в авторитетното списание Congressional Quarterly излезе голям материал срещу Бойко Борисов - очевидно е, че тогава американското разузнаване е трябвало да провери и тази информация за него, а сега той е очистен от обвиненията, каза още Тодор Бояджиев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 46| 7079 |25.11.2010 М. Спасов: Скандалът ще приключи, ако Цветанов каже кои фирми е консултирал . 4| 5585 |06.10.2010 Караджова: Замърсяването в Унгария не е заплаха за нас . 1| 4888 |20.09.2010 Софийският боклук - заплаха за националната сигурност . 0| 4695 |15.06.2010 Заплаха надвисва над кредитния ни рейтинг

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads