Реклама / Ads
1| 3719 |23.05.2019 НОВИНИ

”Таймс” прогнозира оставка на Тереза Мей в петък

.
Тереза Мей
Британският премиер Тереза Мей се очаква да обяви оставката си утре, на 24 май, заради това, че нейни министри не приемат позицията ѝ по въпроса как да се осъществи излизането на страна от Европейския съюз. Това пише лондонският вестник ”Таймс”.
 

Според изданието Мей се очаква да обяви оттеглянето си от поста на насрочената за петък среща с Греъм Брейди - председател на "Комитета 1922", обединяващ депутати от Консервативната партия и решаващ въпросите по избора или смяната на лидера на партията, допълва БНР.

 

Вестникът уточнява, че след като обяви оттеглянето от поста, Мей ще изпълнява задълженията си, докато бъде избран неин приемник. Това ще бъде процес, протичащ в два етапа, при който за двама финални кандидати ще трябва да гласуват 125 000 членове на Консервативната партия.

 

Според Би Би Си и вестник "Дейли телеграф" много поддръжници на премиера са ѝ отказали подкрепа, след като във вторник тя обеща пред депутатите, че те ще могат да гласуват за провеждане на втори референдум за Брекзит, ако подкрепят споразумението с ЕС. Според източници на Би Би Си от правителството това е предизвикало истински шок у някои министри и на заседание на кабинета, посветено на въпроса за Брекзит, такава възможност не е била одобрена.

 

Редица министри, включително тези на вътрешните и на външните работи и по въпросите за Шотландия, се опитали лично да информират Мей за позициите си и са поискали снощи среща с нея. Тя обаче отказала. Тогава последва оставката на Андреа Ледсъм - лидер на Камарата на общините и по същество личен представител на Мей в долната камара на парламента. В писмо до премиера тя изрази несъгласие с курса ѝ по въпроса за развода с ЕС.

 

Няколко британски вестника публикуват на първа страница снимка на Тереза Мей с просълзен поглед на задната седалка в колата ѝ на връщане към "Даунинг стрийт" 10 снощи. Според в. "Мирър" тази сцена напомня оттеглянето на Маргарет Тачър и прилага умалена снимка от съответния ден през 1990 г. със заглавие "Сълзи на задната седалка".

Телевизия "Скай нюз" отбелязва, че тази оставка може да се окаже смъртоносния удар за премиерството на Мей.

 

Всички британски вестници споделят мнението, че Мей напълно е загубила контрол над положението и не изключват, че оставането ѝ на постовете на лидер на консерваторите и на правителството е въпрос на часове.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4353 |20.05.2019 Премиерът на Укайна хвърли оставка . 21| 6617 |18.05.2019 Австрия не е България: Правителството на Курц подаде оставка/обновена/ . 7| 4569 |18.05.2019 Австрия се тресе, вицеканцлерът подаде оставка за корупция . 2| 5181 |15.05.2019 Емилия Милчева: Борисов дълго чака да вземе оставката на Порожанов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads