Реклама / Ads
41| 5035 |08.01.2009 НОВИНИ

„Таймс“: Зъзнеща България иска пускането на спрян ядрен реактор

.
Британският вестник коментира ситуацията, произтекла от газовата криза у нас, дефинирайки положението като руско-украинска газова война. България пък е определена за най-бедната страна в ЕС.
 

България, която най-много пострада от руско-украинската газова война, иска да пусне спрян ядрен реактор, пише британският „Таймс“, информира БГНЕС. Най-бедната държава в Европейския съюз иска това като компенсация за високата цена, която сега плаща заради прекратените газови доставки от Русия. През най-студената седмица за годината повече от 15 000 български домакинства са без топлина. Правителството призова населението да ограничат енергопотреблението. Според „Таймс“, за да се пести електричество, в столицата София отоплението в градския транспорт е изключено, а светлините на обществените сгради, включително парламента и Народния театър, са изгасени. „Ситуацията е абсурдна за 21 в.“, коментира пред националната bTV министърът на икономиката Петър Димитров. „Русия и Украйна трябва да намерят бързо разрешение на проблемите помежду си, иначе икономиката на половин Европа е поставена под напрежение“. България, за разлика от Турция и Гърция, няма алтернатива за газов доставчик освен Русия. Два милиона от общо 7.6 млн. българи се отопляват на ТЕЦ, а ТЕЦ-овете работят именно на газ. Ето защо спирането на газовите доставки е толкова болезнено особено през зимните месеци, когато температурите в страната падат до -16 градуса по Целзий. „Единственото разрешение за България е възстановяване на доставките.

reakcia_purvanov7.jpg
 снимка Вяра Йовева

В страната влиза само един газопровод – и той идва от Украйна“, заключава министър Димитров. Понастоящем страната разчита единствено на газохранилището в Чирен, в което към днешна дата има запаси от 570 млн. куб. м газ. Президентът и правителството трескаво търсят изход от създалата се ситуация, като най-актуалното предложение е да бъде пуснат отново спрения ядрен реактор в атомната централа Козлодуй. България спря 4 от общо 6 реактора в централата като условие за приемането на страната в ЕС. Сега президентът Георги Първанов иска спреният през 2006 г. Трети реактор да бъде пуснат отново, защото „по-критична от сегашната ситуация не може да има“. От ЕС реагираха незабавно с изявлението, че спирането на газа за България не е основание за пускането на реактора. Лошата новина, заключава „Таймс“, е, че според синоптичните прогнози сковалият България студ ще продължи още поне седмица. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 4771 |06.01.2009 България пред газова криза . 3| 10826 |03.01.2009 Сняг затрупа половин България . 0| 7999 |29.12.2008 Южна България се разлюля . 14| 5355 |15.12.2008 България с най- голям отрицателен прираст в ЕС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads