Реклама / Ads
18| 6511 |05.02.2012 НОВИНИ

Тайните на АСТА: тикат ни в камиона за говеда към кланицата

.
споразумението предизвика много протести
Гамизов, Спасов и Тишкин разбулиха споразумението: АСТА създавала привилегии на корпорациите пред потребителите. В основата му били големи американски корпорации, търгуващи с фармацевтични продукти, ГМО и интелектуална собственост. Много често компании от този бизнес били замесени в корупция.
 

Защо стана така, че България подписва такова нещо като АСТА със симпатично мастило, попита по ТВ 7 по повод споразумението, разбунило духовете, Минчо Спасов от НДСВ. В основата на това споразумение били големи американски корпорации, търгуващи с фармацевтични продукти, ГМО и интелектуална собственост. това е една от тайните. Още от 2006-8 година започнали преговорите за това тези корпорации да съветват и вдъхновяват държавите-членки на споразумението.

Тези споразумения оказват различно влияние върху обществата в зависимост от степента на развитие на едно общество, продължи по темата Стефан Гамизов. В САЩ един лош юридически акт може само леко да разболее американското общество до юридическо кихане. Много често компании от този бизнес били замесени в корупция, каза той.

Вече има пренасищане с информация, обясни блогърът от Перник Петър Тишкин. Не е нужно вече да четеш, за да получиш огромно количество информация, хората са зомбирани, затова информацията вече има интерес да достигне до хората, каза той. В момента ние сме и под натиск за ратификация и гласуване на това споразумение; клиентът е натиснат да гони срока на индустрията.

АСТА е написана много обтекаемо, там се създават привилегии на корпорациите пред потребителите; това, което ти дава едрият текст, ти е отнето от дребния, каза Спасов. АСТА има две части: борба срещу пиратските стоки, където са лекарствата и ГМО и борбата срещу интернет пиратството. Дава се възможност да се приравнят щетите с пропуснатите ползи.

В бедните общества като нашето абсолютно всеки гражданин е нарушител, каза Гамизов. В големите корпорации няма никакви конспирации. Лошото е, че ние в България и сега сме в абсолютен разпад на законността. Българските служби за сигурност обаче съдържат огромни бази данни, защото имат право на информационна база и могат въз основа на това да диктуват, редят и пренареждат. Комбинацията от корумпирани политици и психопати по службите, които са приватизирано копие на ДС, е неприятна, отчете той, но направи уговорка, че корпорации не били чудовища, ограбващи гражданите. Гражданите обаче ставали мързеливи да защитават интересите си.

Моето мнение е много крайно; вече голяма част от хората не желаят да научат истината, тя се оказва твърде сложна за занимавка. Ако поднесеш за някой човек или казус лъжа, хората са склонни да повярват по-бързо, подчерта Тишкин. Непроверените неща се приемат за чиста истина, увери той.

На 11 има протест, но нека знаем какво искаме: това е да се приложи чл. 6., т. 4, който гласи, че всяко правителство може да оттегли подписа си от споразумението, призова Спасов. В интеректуалния свят хората си разменят знание, това става и чрез торентите, добави той.

Времената вече са други, каза Тишкин. Марая Кери, като има 100 милиона фенове, да си сложи реклама в клипа и да печели по начина, по който на мен ми се казва да печеля - чрез реклами в сайта, а не от влизания на потребители, обясни той и посочи за пример начина, по който са се справили телевизиите чрез кабелните оператори. Ние потребителите даваме много пари на интернет, не сме безплатно в него, молим да бъдем умажавани като добри клиенти.

Проблемът е изцяло само в гражданите, какъв ни е проблемът, че постоянно избираме продажни и корумпирани хора, които пораждат зависимости, съобщи Гамизов. Вероятността този документ да не бъде подписан в България клони към нула, защото политиците у нас въобще не зависят от гражданите на България, отчете той. Не избирайте зависими политици и тогава лошите корпорации със своите лобисти няма да ги притискат. Гамизов даде за пример Германия, в която канцлерът Меркел не била обект на Уикилийкс.

Всичко това е политика, добави Спасов и каза, че натискът трябва да бъде упражнен върху премиера. Член 6-ти, точка 4-та, повтори той. АСТА е това, че ни натикват в камиона, който ще води говедата към кланицата.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 19| 6030 |20.12.2011 Трайков обяви "Козлодуй" за "стожер на енергетиката" . 190| 6631 |04.12.2011 Иван Костов: Не съм бита карта в политиката! . 17| 5067 |22.11.2011 На Кунева не й се говори за политиката през партия . 25| 5617 |21.11.2011 Л. Павлов: О. Донев е лице на белия бизнес, аз-на журналистиката на истината

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads