Реклама / Ads
3| 5311 |30.08.2011 НОВИНИ

Таксата за шофьорски изпит скача с 70%

.
Държавната такса за шофьорския изпит става 40 лв. вместо досегашните 25 лв., съобщи Валентин Божков, шеф на Изпълнителна агенция “Автомобилна администрация” (ДАИ) при представянето на новите листовки. Предложението за промяна на тарифата трябва да бъде одобрено от Министерски съвет, уточни той.
 

  

Поскъпването ще е около 65%, а причината е, че таксата не е актуализирана от години. Двете такси - за изпита по теория и за кормуване,  съответно по 12.50,  ще станат по 20 лв., обясниха от ръководството на ДАИ. Очаква се новите цени на изпитите и новите листовки да се въведат в края на септември или началото на октомври. 

 

В същото време новата система за теоретичен шофьорски изпит ще спестява на държавния бюджет 300 хиляди лева годишно. Сега администрацията дава около 350 хиляди на година за печатане на листовки и картончета с верни отговори, а новите листовки ще излизат 45 хиляди, обясни транспортният министър Ивайло Московски.


Спестените пари не са за “Автомобилна администрация”, а за централния бюджет, поясни той. На този етап обаче не се обмисля увеличение на заплатите на автомобилните инспектори, които са най-зле платените чиновници в държавата с възнаграждение около 350 лева.

 

Новите листовки, съдържащи 45 вместо сегашните 60 въпроса, ще се проверят от електронна система. Тя представлява куфар, снабден с екран, слот за чип карта, с която ще се идентифицира изпитващият, и четец за хартиените листовки. Те са три листа с по 15 въпроса, четири възможности за отговор, а всеки въпрос може да има повече от един верен отговор. Максималният брой точки е 97, а кандидатът е минал успешно изпита, ако е изкарал 87 точки. Верните отговори на листовките са само в системата, което щяло да ограничи възможността за манипулация на изпита. Донякъде е елиминирана възможността на мястото на един кандидат да седне друг, защото в залите за изпит са монтирани камери.

 

Това няма да е последната промяна на теоретичния изпит, уверяват от ДАИ. Той ще стане изцяло електронен в началото на следващата година, когато листовките ще се решават не на хартия, а на таблети. Всъщност хартиените листовки, които се проверяват по електронен път, са само преходен период, каза министър Московски. Той изтъкна, че всеки спечелен месец е от значение. Предимството на електронните листовки ще е, че кандидатът ще може да коригира отговор, ако прецени, че е сгрешил, обясни още транспортният министър.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 5053 |25.08.2011 Куфарче ще изпитва шофьорите . 11| 4884 |18.07.2011 Цените на горивата продължават да скачат . 3| 6258 |12.07.2011 Радост в СУ: Й. Йовков се падна на изпита по литература . 5| 5347 |28.06.2011 Спокойно: Таксите в детските градини няма да скачат

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads