Реклама / Ads
5| 4636 |23.02.2015 НОВИНИ

Танев настоява за час по гражданско образование

.
Тодор Танев
Просветният министър Тодор Танев застава твърдо зад идеята за гражданското образование като отделен предмет.
 

Той, обаче   не е позитивно настроен към религията като задължителен час.

Това обобщи самият той на дискусия за  гражданското образование, организирана в парламента от Реформаторския блок, пише нюз. бг.

 

За него 100% от първи до последен клас трябва да има гражданско образование като отделен предмет, а децата трябва да бъдат разтоварени и да се намери място и за този час. Няма анализ и оценка дали това, което се учи сега, е гражданското образование, от което имаме нужда, смята министърът.

 

Той определи като много дълъг и тежък разговора за религията като задължителен, а не свободноизбираем предмет. Това е въпрос на много политически и експертен анализ. Аз лично не съм убеден, че трябва да бъде задължителен, смята Танев.

 

По време на самата дискусия шефът на МОН обяви, че, що се отнася до гражданското образование, и родителите са важен фактор, но „учителят е великата инстанция №1". Нужна е решителна, но не революционна промяна в гражданското образование у нас, като за няколко години, поетапно, то трябва да се адаптира към българската културна система, гласи визията на Танев.

 

Той бе подкрепен и от евродепутата на реформаторите Светослав Малинов, според когото въвеждането на такъв предмет би било сериозна реформа. Качеството на демокрацията е най-зависимо от активността и образованието на гражданите, убеден е Малинов.

За него гражданското образование би се изправило срещу „общия цинизъм в изборния ден" и би довело до информиран избор при гласуване. Аз не можех да работя по тази тема при правителството „Орешарски", тя бе невъзможна, доволен е Малинов от промяната в средата при настоящия кабинет.

 

Първото несъгласие по темата дойде от шефката на Синдиката на българските учители Янка Такева. Около виждането й се обединиха и някои неправителствени организации.

 

Според Такева още от детската градина се учат предмети като родинознане, които в определени аспекти разглеждат гражданското образование, но, въпреки тях, сме настроени нихилистично към държавата и институциите.

На този етап не е нужен нов, отделен предмет, а изчистване на вече съществуващите учебни дисциплини - ясно, достъпно и осъвременено съдържание, смята Такева.

 

По повод оценката 4,50, която РБ постави на всички министри, Танев обяви, че  тя дотук е на нещо, което не е цялостно и е трудно подлежащо на оценяване. Аз не бих писал в момента оценки, аргументира се професорът.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4251 |17.02.2015 Танева сезира прокуратурата за продажба на земя за „Южен поток” . 9| 5648 |17.02.2015 Танев предлага да има Университет за пенсионери . 3| 4276 |17.02.2015 Танев: Остава студентската такса за ВУЗ . 15| 6817 |16.02.2015 Баракова пише неграмотно писмо до министър Танев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads