Реклама / Ads
12| 4779 |28.02.2016 НОВИНИ

Танева: 300 млн. лв. са загубите на земеделците от руското ембарго

.
Десислава Танева
От началото на руското ембарго през август 2014 г. до януари 2016 г. българското земеделие по отделни сектори е загубило близо 300 милиона лева приходи. Тези приходи са загубени не толкова от директен пазар, който в годишен пазар се оценява около 20 милиона.Това каза министърът на земеделието и храните Десислава Танева.
 

Тя обясни пред БНР, че загубите са вследствие на намалението на цените на ембарговите стоки за руския пазар, наложени спрямо ЕС. Интересът на България е по-възможно най-бърз начин да се възстановят традиционни отношения и пазари. България обаче сама извън обхвата на общността няма как да го направи да се случи или да ѝ повлияе.

 

На въпрос дали промените в закона за тютюна ще намалят контрабандата, Десислава Танева отговори, че „контрабандата е във вече преработените тютюни и цигарите. Измененията, които приехме в закона, касаят администрирането на производството. Това производство по принцип не е акцизна стока”. „Разговорите и преговорите за бюджетите относно подпомагането с европейски средства са приключени за периода 2014-2020 г. Това няма как да се договаря отново предвид почти 2-годишния дебат относно договорянето на бюджетите за подпомагане по линия на общата селскостопанска политика за държавите-членки”. Това каза Танева по повод твърдението на доц. Въто Христов, че гръцкото земеделие получава 3 пъти по-високи субсидии, отколкото българското. Според министър Танева тези субсидии категорично не са три пъти по-високи.

 

„ Въпросът е, че по различни мерки и схеми са различни ставките, но като общ бюджет на подпомагане и това към какво вървим, линията по водене на преговорите беше към намаляване на диспропорциите между различното подпомагане в старите и новите страни-членки. Такава разлика от 3 пъти просто не съществува. Има официална статистика и информация от ЕС, всеки може да провери какви са договорените бюджети и подпомаганията.”, коментира министърът.

 

„Ставката на декар дали е за зърно, дали е за зеленчук, е една и съща. Това допълнително намалява нашите площи от плодове и зеленчуци и от нетен износител през 1989 г. ставаме нетен вносител”, уточни Танева.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 4448 |08.02.2016 България поиска Гърция и ЕК да платят загубите от блокадата на границата . 0| 4019 |29.01.2016 Компенсират земеделците с 6 млн. лв. заради бедствията . 7| 4967 |21.01.2016 Танева: Храните ще се контролират от фермата до магазина . 4| 4651 |08.12.2015 Д. Танева: Няма да спра обществените поръчки за скъпи джипове

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads