Реклама / Ads
5| 5202 |11.05.2020 НОВИНИ

Д-р Таня Андреева: Най-подготвените болници трябваше да поемат първата вълна на заразени у нас

.
Д-р Таня Андреева
Сигналите от Китай и другите държави не ни подсказаха, че трябва да се подготвим за тази епидемия. Болниците у нас трябваше да са разделени на групи и по-подготвените лечебни заведения да поемат първата вълна. Другите да се подготвят междувременно - от гледна точка на кадри, защитни средства, база, апаратура.
 

Това заяви пред bTV бившият министър на здравеопазването д-р Таня Андреева.

 

"Строгото ограничаване беше правилен подход като начало, защото никой не знаеше как ще се развие заболяването в страната. Веднага след това тряваше да се прецени кои мерки да останат. Получи се една стагнация - всичко беше затворено. Сега изведнъж отпускаме всички мерки. Не разбирам как в тази ситуация ще бъде оценен ефектът от разхлабването на тези мерки - през 3-4 дни се махат ограничения. Ако има рязко покачване на болестта, няма да знаем заради какво е", обясни още д-р Андреева.

 

По думите и у нас е имало голям проблем с подготовката на здравната система.

 

"Бяха включени много общински болници в началото, заедно с областните. Смятам, че трябваше те да са оставени като подпомагащи лечебни заведения. Има болници, които не са обезпечени от гледна точка на кадри, апаратура, защитни средства и това не е тайна за здравното министерство. Такива са болниците във Видин, Враца, Ямбол, Сливен. Сега трябва да се проверят болниците в Разград и Търговище", категорична беше д-р Таня Андреева.

 

Според нея е било грешка областна болница като Видин, в която липсва инфекциозно отделение, инфекционисти и реанимация, да бъде натоварена да се грижи за пациенти, заразени с коронавирус.

 

Андреева коментира и казусът с Националната детска болница.

 

"Въпросът има два аспекта - морален и прагматичен. България има шанс за пръв път в историята си да построи многопрофилна, специализирана детска болница. Всички знаем, че сегашната е строена за социален дом, но впоследствие е била адаптирана. Не може в руини от 40 години да строиш болница за бъдещето, която да обезпечи всички възможности, които медицината предлага. Има и монго конструктивни дефекти. Те трябва да се коригират, за да се укрепи сградата. Това струва пари. Същата ще е цената, ако трябва да се строи нова сграда. Бюджетът от 100 милиона лева е напълно достатъчен това да се случи. Не мога да разбера упориторостта да се строи в тази сграда. Изглежда ми като форма на инат, която никой не иска да защити. За 100 милиона могат да се построят болница и половина. Скеле с графити се превърна в сграда от национално значение. Това е абсурдно и много несериозно", категорична беше д-р Андреева.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4908 |23.04.2020 Д-р Александър Йорданов: Не е ясно къде да се настанят пациентите ни, докато чакат писиар тест . 2| 3778 |30.03.2020 Бенямин Нетаняху под карантина. Контактувал с болен от COVID-19 . 11| 5176 |17.03.2020 Пиар експерт: Хотел "Берлин" би свършил идеална работа с настаняване на случаи на Covid-19 . 0| 3638 |17.03.2020 Спират настаняванията в старчески домове както и процедурите по осиновяния

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads