Реклама / Ads
3| 4812 |19.11.2013 НОВИНИ

Таня Андреева: Няма да режем болнични легла

.
Таня Андреева Източник: Булфото
Няма да има намаляване на болничните легла там, където има нужда, нито закриване на лечебни заведения, особено в труднодостъпните райони.
 

Това увери пред БНР министърът на здравеопазването доктор Таня Андреева след публикации, че с бъдещата Национална здравна карта се готви орязване на легловата база. Работна група във ведомството на Андреева работи върху документа, който трябва да бъде приет до март догодина. От Лекарския съюз посочват, че най-важното за здравната карта е броят на обслужваното население.

Критериите за изработването на здравната карта са следните, обясни министър Андреева: Здравната карта се прави при много ясни критерии, един от които е брой население, потребности, заболеваемост в съответния регион. Така че няма да бъдат закрити легла, ако от тях има нужда да съществуват в общините. Всички изпитват безпокойства, това е нормално, защото за първи път има воля здравната карта да има задължителен характер. Между другото това се прави навсякъде по света.

Председателят на Лекарския съюз д-р Цветан Райчинов потвърди, че за изработването на картата са нужни ясни правила като брой обслужвано население, структура на населението, честотата и вида на заболяванията, достъпност.

След това са необходими кадри, вид лечебно заведение, оборудване, разбира се. Към тях се добавят и критериите за компетентност на медицинския персонал. По тези параметри, за да се уеднакви за страната, е необходимо да се даде какъв е минималният брой по видове специалности за точно този контингент от населението, който ще се обслужва.

Това се прилага обаче при една перфектна спешна помощ, допълни д-р Райчинов. Регионалните лекарски колегии според него трябва да дават становище дали в даден район може да се отварят нови практики или клиники. Недопустимо е според Райчинов в новата здравна карта сключването на договор с НЗОК да бъде обвързано с вида на собственост на болницата.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 5186 |18.11.2013 Ректорът Илчев: Няма натиск върху студентите . 66| 5572 |15.11.2013 Йордан Цонев: Оставка на кабинета няма да има . 158| 6493 |14.11.2013 Бареков: Мутрафонът Борисов и СИК нямат работа в Пловдив . 65| 5196 |14.11.2013 Т. Андреева: Не Борисов построи магистралите, а ние със здравните си вноски

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads