Реклама / Ads
9| 5619 |18.08.2013 НОВИНИ

Таня Андреева: ЕК е за преструктуриране на лечебните заведения

.
Ако интересът на нашата страна е запазването на повечето болници, аз ще отстоявам това, което съсловията и пациентите искат. Това каза министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева в предаването „Неделя 150” на БНР по повод утрешното обсъждане на Проекта за национална здравна стратегия на заседание на Обществения съвет към Министерството на здравеопазване.
 

В обсъждането ще се включат представители на пациентски и неправителствени организации, Българския лекарски съюз, НЗОК, болници и др.

Здравният министър обясни, че това не е окончателният вариант на стратегията – той ще стане такъв, след като бъде обсъден с всички страни и бъдат нанесени всички корекции и допълнения. Това, което тя ще отстоява в проекта, е частта, която е обсъждана вече с Брюксел и което е оперативно изискване на Еврокомисията - преструктурирането на лечебните заведения.

„От ЕК държат много на преструктурирането на лечебните заведения. Аз очаквам да има от страна на представителите на лечебните заведения разбиране по този въпрос иначе просто в тази част няма да получим финансиране”,  допълни здравният министър.

Темата за подкупите в болниците, Андреева коментира, че е притеснена от думата "подкуп", тъй като част от тази сума не е нещо, взето под масата, а са част от допълнителните плащания, които се правят в лечебните заведения. "Не зная по какъв начин се стига до там да се заяви каква е сумата от т.нар. сив сектор в здравеопазването. Много лечебни заведения създадоха добри практики, като регламентираха част от плащанията и ги изведоха на светло. В стратегията се дава възможност не толкова да се запълват пробойни, колкото да се доусъвършенства и да се свържат различните части от нашето здравеопазване и то да бъде малко по-добро. Сериозен ресурс ще отиде в Спешната помощ", категорична е Андреева.

По думите й за здравнонеосигурените трябва МФ и НАП да дадат отговор на въпрос как да се справим с тях. "МЗ може да провежда политики, с които да подобри качеството на медицинската дейност и отношението на пациентите към болниците и така да ги мотивира да си плащат здравните вноски. В момента ситуацията в нашето здравеопазване е доста критична от гледна точка на доверието", заяви здравният министър.

Андреева съобщи, че в момента стартират процедури за избор на изпълнители за ремонта на болницата в Девин, както и за закупуване на апаратура.

За Старозагорската болница здравният министър обясни, че до момента има 10 лечебни заведения, в които са направени кадрови смени. "Прави ми впечатление, че на места, където ГЕРБ са избирали директори, всеки път при опит за смяна, те организират бурно брожение. Тези протести в болниците са политически, не са по същество", добави Андреева. Имам данни, че в АГ болница "Шейново" в София в момента се прави конкурс за директор, за да спечели сестрата на Бойко Борисов", подчерта здравният министър.

Попитана за кадрови промени в МЗ, тя отговори, че там няма да има кадрови промени и че доста се е спекулирало с това. Няма и заведени дела до момента от здравни служители срещу министерството.
Пари от актуализацията на бюджета ще отидат за Фонда за лечение на деца в чужбина, за купуване на реаномобил – линейка за реанимация на недоносени бебета, за спешен ремонт в отделението по неонатология в Майчин дом, което не е ремонтирано от 30 години, съобщи Таня Андреева.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 5530 |14.08.2013 Таня Андреева: 7 млн. лв. са необходими за дофинансиране на болниците . 23| 5334 |29.07.2013 Таня Андреева: Заради липса на профилактика, много не доживяват до пенсия . 18| 5758 |15.07.2013 Таня Андреева: Природата е свръхщедра към нас, а ние нехаем . 45| 5113 |14.07.2013 Андреева: Бюджетът за основни дейности за здраве е изчерпан

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads