Реклама / Ads
32| 6994 |01.06.2013 НОВИНИ

Таня Андреева ще вдига заплатите на медиците

.
Таня Андреева
Проблемите в здравеопазването са много и реформите не могат да станат за един ден. Ще трябва много по-високо и справедливо заплащане за кадрите в системата на здравеопазването, твърди здравният министър.
 

Най-спешните неща, по които ще се работи, са вдигане заплащането на медиците, незабавни промени в закона за спешната помощ, реформи в здравната карта, както и връщане на част от закритите болници, обеща по ТВ 7 новият министър на здравеопазването Таня Андреева.

Тя изрази притеснения за състоянието, в което се намира системата на здравеопазването. Аз съм лекар, до вчера съм била в болницата си и смятам, че няма време да мисля за нищо друго, каза Андреева и добави, че 
проблемите в здравеопазването са много и реформите не могат да станат за един ден. Кадрите, които работят в системата трябва да имат повече подкрепа, защитеност и мотивация. Заплащането на медиците било увеличено, но с много нисък процент. Ще трябва много по-високо и справедливо заплащане за кадрите в системата на здравеопазването. Андреева ще разговаря за това с министъра на финансите и премиера Пламен Орешарски е се надява, че и двамата разбират проблемите в здравеопазването, още повече,  че част мерките са залегнали в програмата на кабинета.
 

Друга реформа, която ще прокара министърът на здравеопазването, е по отношение на здравата карта. Основната ми грижа ще бъде за малките населени места, тъй като там хората са без достъп до здравна услуга. До момента са закрити 14 болници. Може би някои от тези болници ще заработят отново. Такава е болницата в Девин. Правя подробен анализ, за да имаме поглед в кои райони какви болници трябва да има, каза Андреева. Всички болници независимо от собствеността- частни, държавни, общински, те ще работят по едни и същи правила.
 

Андреева потвърди, че множество млади лекари напускат страната след като завършват. „Със започване на работа, независимо в коя болница, младите колеги ще имат право да започват автоматично специализация", каза тя.
 

Цените на лекарствата е проблем, който е стоял пред много министри. Там ще вървим към обратна посока, решенията ще бъдат взимани със съсловни организации, пациенти, хора от фармацевтичния бранш. Проблемът е не само в цените на медикаментите, а и в достъпността до тях. Има добри работещи практики, които може да бъдат ползвани и в България, каза тя и посочи примери от Германия и Белгия. 
 

Болниците не би трябвало да генерират печалби, които да отиват за други дейности като смяна на дограми. Много болници имат дългове, но те не са само и единствено генерирани от осъществяване на медицинска дейност, каза Андреева.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 57| 7691 |30.05.2013 Таня Андреева: В Тел Авив има 8 болници, в София - 90 . 2| 5123 |11.04.2013 15 вуза вдигат таксите . 157| 6322 |10.04.2013 ГЕРБ към БСП: Вдигате доходите на последно заседание . 29| 6119 |01.04.2013 1-ви април: Опаричване. Вдигат пенсиите, парното пада

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads