Реклама / Ads
8| 4775 |18.05.2010 НОВИНИ

В. Танов: Ако ме махнат от митниците, печелят олигарсите

.
Ваньо Танов
Ако ме махнат като шеф, ще успеят олигарсите. Съпротивата срещу въведения от нас контрол е огромна. Това обяви днес по bТВ шефът на на Агенция “Митници”, генерал Ваньо Танов. Той не скри, че вече усеща напрежението, което се създава между него и вице-премиера и министър на МВР Цветан Цветанов, но не знаел защо не мелят брашно.
 
Вчера шефът на МВР обяви, че правителството не е доволно от лошите резултати с контрабандата, и ако не настъпят промени, генералът ще се раздели с поста си.

Никой не ми у поставял ултиматуми, разговарял съм наскоро с премиера Борисов, той знае за проблемите и за реформите, които правим, контрира Ваньо Танов. Той е категоричен, че не е логично да се говори за контрабанда, а да се пропуска ролята на гранична полиция в този процес. Отговорност носят и граничаря и митничаря за нелегалното вкарване на стоки през границата, атакува работата на МВР шефът на митниците, е даде пример, че 80% от нелегалните цигари влизат през зелена граница. Танов изтъкна, че в ръководената от него агенция работят методично, а не със шумни акции, които се оповестяват непрекъснато по медиите. Той призна още, че от два месеца автомобилите преминаващи през граница се проверяват на 100%, а европейските директиви изисквали контрол в рамките на 10%.

Митническият шеф разкри, че в петролния бизнес нямало чисто бяла фирма, всички практикували далавери и търсели вратички за заобикаляне на закона и ощетяване на държавата. Наскоро било засечено как фирма на Георги Самуилов се опитва горива да бъдат представени като масла и така да се укрият разлики в цените и акциза. Според Танов до края на месец май със 100 млн. лв. повече ще бъде събираемостта по ДДС. При алкохола ръстът е 4,4%. При горивата се отчитал спад на събираемостта с около 4%, но спадът на потреблението на течните продукти през последните месеци бил 15%. Разликата от 11% се дължала на добрата организация и завишения контрол в агенцията.

От телевизионния ефир генералът потвърди, че наскоро в Италия са заловени три хладилни тира за месо, превозващи цигари на черно. Колите били регистрирани в България, но се управлявали от турски шофьори. Зад далаверата стояли хора от бившата групировка ВИС.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4794 |17.05.2010 Цветанов: Митницата не може сама да бори контрабандата . 26| 5255 |09.05.2010 Цветанов: Предстои поредица от операции . 11| 4626 |03.05.2010 Цв. Цветанов: Следващият президент няма да зависи от разни кръгове . 36| 4749 |24.04.2010 Цветанов: 20 г. не е имало борба с престъпността

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads