Реклама / Ads
5| 4802 |01.06.2010 НОВИНИ

Танов на разпит кой е новият касиер в митниците

.
Ваньо Танов
Няколко от задържаните в акцията в края на миналата седмица били бивши и настоящи служители на агенция "Митници".
 

Бившият антимафиот номер 1 Ваньо Танов, сега шеф на агенция "Митници", се яви отново в ГДБОП вчера, но за разпит, пише в днешния си брой "24 часа". Танов е бил извикан от дознател във връзка с операция "Далаверата", при която бяха задържани митничари.

Според запознати един от арестуваните е бивш служител на Управление "Пътни такси и разрешителни"-УПТР, което е под шапката на агенция "Митници". Ексмитничарят дал писмени показания, в които твърдял, че е бил принуден да събира рушвети от камиони от началник-смяната с прозвището Серго. Подготвените пари пък отивали към ръководството на агенция "Митници". Посредник при прибирането на рушветите за шефовете на митниците бил висш служител с прозвището Веско.

За акция "Далаверата" официално съобщи в петък в парламента вътрешният министър Цветан Цветанов. Той обаче отказа да конкретизира за какво става дума. Високопоставени източници, запознати с разследването, разкриха, че няколко от задържаните в акцията в края на миналата седмица били бивши и настоящи служители на агенция "Митници". Те разказали, че цялата контрабанда, която минава през ГКПП Капитан Андреево, "е била пропускана със заповед отгоре". При разпитите, водени от антимафиоти, задържаните разказали и за още няколко канала, които минавали "под шапката" на големи началници в София.

В интервю пред "24 часа" във вторник главният секретар на МВР Калин Георгиев съобщи, че операция "Далаверата" е била насочена срещу т.нар. карго на митницата. При акцията бяха арестувани петима души. Информирани източници съобщиха за "24 часа", че в акцията е арестуван и голям спедитор за фиктивни износи и трафик на наркотици. Не е ясно дали Танов е бил разпитван и за факти около доклада на МВР за контрабандата и състоянието на митниците, изпратен от вътрешния министър Цветан Цветанов на премиера Борисов преди две седмици. Шефът на агенция "Митници" е прекарал около 3 часа при бившите си подчинени, научи "24 часа".  Влязъл в дора на ГДБОП със служебното си BMW с пуснат син "буркан".

Танов не бе открит за коментар вчера. Официално от вътрешното министерство отказаха всякакви коментари дали шефът на агенция "Митници" е бил разпитван или не. Според запознати с разследването в продължаващата акция "Далаверата" спецполицаи дебнат митничари и техни шефове, работещи в ключови регионални дирекции на агенцията. Инспекторите са заподозрени, че подпомагали няколко големи контрабандни канали. В аферата били замесени още спедиторски фирми и търговци. Твърди се, че въпросните канали освен за цигари, алкохол, горива, китайско и дубайско карго, служели и за трафик на наркотици през България. (24 часа)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5381 |28.05.2010 Цветанов атакува Танов с акция "Далаверата" . 0| 5313 |26.05.2010 Новият бюджет оряза с 15% парите на общините за сметка на магистралите . 3| 4881 |25.05.2010 СДС съветват Цветанов за новите документи . 12| 5476 |21.05.2010 Цветанов вдигна мерника на "Магистратите"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads