Реклама / Ads
5| 5477 |15.06.2010 НОВИНИ

Търговията с жива плът остава проблем за България

.
Държавният департамент на САЩ публикува десетия си годишен доклад за трафика на хора. България остава в групата на държавите, които не покриват минималните стандарти за борба срещу този вид престъпност.
 

С. Каникова
DEUTSCH WELLE


Десетият годишен доклад на Държавния департамент за трафика на хора в света беше представен вчера от държавния секретар Хилари Клинтън. Докладът съдържа оценки за 177 държави. За първи път сред тях са и САЩ. Въпреки че са една от държавите, които полагат най-големи усилия за спиране на трафика на хора, САЩ също имат сериозни проблеми, свързани с престъпната търговия.
Според доклада над 12 милиона души в света страдат от последиците на трафика на хора, а над 700 хиляди годишно са новите жертви на тази форма на модерно робство. „Този доклад е каталог на трагедии, които светът не може да продължи да приема”, заяви тя. Клинтън отбеляза, че все повече хора стават жертви на трудова ескплоатация.
Напредъкът на отделните държави в борбата срещу незаконната търговия с хора е доста различен. Само 30 държави от общо 177 оценени са в първа група - на държавите, които покриват напълно критериите за борба срещу трафика на хора.

България изостава

„Правителството на България не се съобразява напълно с минималните стандарти за премахване на този тип престъпност, но прави значителни усилия в тази посока”, се казва в доклада на Държавния департамент. Това оставя България във втората от три възможни категории.
Както в почти всички други международни доклади, страната отново не успява да се класира в една и съща група с останалите държави-членки на ЕС. Вместо това, заедно с Румъния, България се нарежда до Косово, Сърбия, Албания и Македония. Дори Босна и Херцеговина и Хърватия вече имат достатъчно успехи и съответно са в първата група. Откакто съществува този доклад, България не е напускала втората група.
Страната остава преди всичко източник на хора за трафик. Тя е и транзитна държава, а в редки случаи е и дестинация за търговията на хора. В България има вътрешен трафик, посочва се в доклада на Държавния департамент. Жертви стават най-вече жени и деца, които са подлагани на сексуална или трудова експлоатация. Главните западноевропейски държави, които приемат трафик на хора от България за сексуална експлоатация, са Холандия, Белгия, Франция, Австрия, но и много други. Трудова ескплоатация на български жертви има най-вече в Гърция, Италия, Испания и Великобритания. Около 15 процента от жертвите са от ромски произход.

Осъдените трафиканти да си излежават присъдите

В доклада на Държавния департамент се отчитат значителните усилия на българското правителство за борба срещу престъпната дейност. Споменават се промени в Наказателния кодекс, с които се увеличават наказанията за участие в трафик на хора, както и усилията за разследване на участие на държавни служители.
Държавният департамент препоръчва България да продължи усилията за съдебно преследване на държавни служители, замесени в този вид престъпления, както и на самите трафиканти. В доклада се препоръчва също осъдените трафиканти действително да излежават наказанията си в затвора. Посочва се още, че България не бива да стига до ситуации, в които вместо трафикантите осъдени да бъдат жертвите – миналата година в страната е имало два такива случая. Отправена е и препоръка България да ограничи възможностите на чужди туристи за секс туризъм с малолетни.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 30| 6756 |14.06.2010 Маргина невинен и свободен, остават съмнения за политическа поръчка . 2| 7408 |05.06.2010 Трима от групата на Йоско остават в ареста . 0| 4832 |03.06.2010 Бореца остава зад решетките . 6| 5356 |26.05.2010 Депутатите остават със старите коли, за нови пари няма

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads