Реклама / Ads
0| 3991 |14.08.2018 НОВИНИ

Търговският регистър няма да работи и утре

.
Източник: БГНЕС
И утре няма да работи Търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел. От сряда ще могат да се правят справки за актуалното състояние на фирмите, информира ”Фокус” като се позовава на пресцентъра на Агенцията по вписванията.
 

"Търговският регистър все още не работи, работата по него ще се възобновява поетапно. От 15 август ще могат да се правят само справки на фирмите. Агенцията по вписванията гарантира, че за времето на нарушаване на достъпа до регистрите, действия спрямо данните в тях не са извършвани и възможности за злоупотреби не съществуват", обясняват от агенцията.

 

В петък се разбра, че в Търговския регистър, който съхранява данните на фирми, фондации и сдружения, не могат да се подават заявления онлайн, но в понеделник стана известно, че службата не работи и на гише.

 

За регистъра отговаря Агенцията по вписванията, която е под шапката на Министерството на правосъдието. Досега от агенцията изпращат кратки съобщения, в които само признават за проблема и уверяват, че денонощно работят за решаването му. Дават и гаранция, че злоупотреби няма да бъдат допуснати. Официалната версия е, че става въпрос за технически проблем, но тя се разколебава от бързата реакция на правосъдния министът Цецка Цачева, която сезира прокуратурата, ДАНС и МВР.

 

Според специалисти, цитирани от "Капитал", повредата е изключително сериозна и има реална опасност да бъде загубена цялата информация в регистъра от началото на годината насам. Освен че може да блокира търговския оборот, липсата на търговски регистър отваря врати за измами. Невъзможността на държавата да поддържа регистъра е нарушение на правото на ЕС, тъй като България е задължена да поддържа електронна база данни за капиталовите търговски дружества, включително и задължение да представя документи и информация по електронен път при поискване.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 26| 9725 |14.08.2018 ”Да, България”: Борисов носи отговорност за кризата с Търговския регистър . 9| 14386 |14.08.2018 72-годишна маникюристка „надграждала“ Търговския регистър . 2| 4183 |14.08.2018 Шести ден – Търговкси регистър няма . 1| 4198 |13.08.2018 Спор между майките и властта за регистъра за хората с увреждания

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads