Реклама / Ads
10| 4716 |27.08.2014 НОВИНИ

Търновалийски: Тежкото финансово състояние на държавата е познато само на ГЕРБ

.
Георги Търновалийски
Последните няколко дни започна да се експлоатира темата за необходимостта от поемането на огромен държавен дълг с мотивите за тежкото финансово състояние на държавата. На каква база членовете на експертния екип на ПП ГЕРБ правят тези изводи, като не спират да внушават страх от финансов колапс и го мотивират с някакво изключително и познато само на тях тежко финансово състояние на държавата. Това заяви Георги Търновалийски, водач на листата на „БСП лява България“ в Пловдив-град, на пресконференция в централата на партията.
 

Според него това е така, защото всеки има право на собствено мнение, но никой няма право на собствени  факти. „А фактите по отношение на финансовото състояние на държавата, са именно в отчетите по Консолидираната фискална програма към съответния период, а в случая към юли 2014 г. В тях не виждам нищо притеснително до степен, че да търсим поемане на дълг в порядъка до 6 млрд, както някои бяха предсказали“, допълни той. Търновалийски е на мнение, че този призив за поемане на дълг е неизпълним от служебното правителство. Той поясни, че тези, които работят в Министерството на финансите, са наясно, че необходимите числа са заложени в календара на покриване на дълговете, осигурени са средства за това финансиране. „Към юли месец отчетите показват, че изпълнението на разходите е около 55,3%, което е напълно в рамките на предвиденото в Закона за държавния бюджет, а всички сме наясно, че няма как да се харчи повече, отколкото е предвидено в закона. Друг е въпросът защо никой от тези експерти на ГЕРБ не говори за намаление на разходите, оптимизирането им, за да бъдат покрити някои дефицити“, каза той. По отношение на приходите, където според него са големите атаки, изпълнението към края на юли е 54,3%. „Тук определено се виждат някои изоставания от планираните приходи. Те си имат своите обективни причини. Основно изоставане има в Агенция „Митници“, по отношение на приходите от ДДС, по вноса, който се администрира от митническата администрация. Там и друг път сме го заявявали. Проблемът идва от там, че един от операторите е в планов ремонт и намалението на приходите само от едно дружество, е около 185 млн. лв, които до края на годината според очакванията на Агенция „Митници“ ще бъдат компенсирани“, поясни той. По неговите думи има и дружества, които ползват възможността на митнически режим т.нар. 4200 и само едно от тези дружества през тази година, ползвайки  този режим и обмитявайки на друга граница, в случая в Испания, внася с 35 млн.лв по-малко приходи по ДДС към момента.

 

„Поглеждайки по този начин реално фактите, ние не виждаме причина и още по-малко извод за финансов колапс. В никакъв случай не можем да говорим и за ликвидна криза на държавата, тъй като за ликвидна криза може да се говори в корпорациите, банките, търговските дружества“, категоричен е Търновалийски. Според него е ясно, че неизпълнението на приходите ще доведе и до дефицит, но също така е ясно, че и голяма сума, около 700 млн.лв, формира дефицит, тъй като това са средства, които не са получени по европейските програми.

 

 „Проблемът, който също се използва да бъде атакувано предходното правителство и управление, как са спрени средствата по две оперативни програми. Трябва да е ясно, че поради дупката в бюджета на ЕС, която към края на миналата година е към 23 млрд.евро, са спрени около 190 програми в ЕС и две от тях са българските. Тези средства до края на годината имат уверението и гаранциите, че ще постъпят в бюджета и няма да формират дефицит“, заключи Георги Търновалийски.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 6852 |16.07.2014 Първият шеф на Бюрото за финансово разузнаване: Няма симптоми за обща банкова криза . 17| 4977 |12.01.2014 Орешарски се изказа оптимистично за финансовото състояние на страната . 9| 4930 |22.10.2013 Президентът П. Стоянов: Бежанците нямат вина за тежкото ни положение . 3| 6128 |20.05.2013 ЧЕЗ ще съдейства финансово на семейството на убитото от ток дете

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads