Реклама / Ads
13| 6197 |24.01.2014 НОВИНИ

Търсят Марио Николов от делото "САПАРД"

.
Да бъде издирено местонахождението на бизнесмена Марио Николов, който е сочен за "мозък" на схемата за източване на 13 млн. лв. от програма САПАРД. Това реши спецсъдът, след като бе принуден да отложи повторния старт на делото, следено под лупа от Брюксел.
 

Процесът срещу Николов, съпругата му Марияна и още шестима души трябваше да започне днес от нулата, след като през август 2012 г. Софийският апелативен съд го върна за поправка на прокуратурата. Две години преди това Николов бе осъден на 12 г. затвор, съпругата му - на 5, а останалите получиха по 10 г. Единствено Петя Хаджииванова бе оправдана. Оказа се, че е невъзможно ход на делото да бъде даден вчера.

Призовкарите търсили Николов и жена му на двата им адреса, но напразно. На единия съседите съобщили, че не са ги виждали от 2 месеца, а на другия - от 2 години. Нередовно призован бе и адвокатът на Николов - Менко Менков. Той не вдигал телефона си и не отговарял на имейлите, пратени от деловодителка на спецсъда. Ден по-рано Менков съобщи пред "Труд", че няма да се яви в съда, понеже не е надлежно уведомен.

В съда не дойде и Хаджииванова. Адвокатът обясни, че няма контакт с нея. Същото съобщи и адвокатът на Марияна Николова. Нередовно призована била и подсъдимата Лазарина Георгиева.

Всички останали обаче бяха дошли в съда напразно. Те получили "ремонтирания" обвинителен акт преди 3 дни, а това е нарушение на правата им да го получат 7 дни по-рано. Така съдия Пламен Панайотов започна да избира дати за следващо заседание. Насрочи общо 21 заседания до юни, като за 90% от тях защитата възрази, че на тези дати е ангажирана с други дела.

"Това дело трябва да приключи в разумни срокове и ще представите доказателства, че сте заети", отговори съдията.

Едва ли скоро процесът ще започне, коментираха опитни юристи.Стартът вероятно ще се отлага ту заради отсъстващ подсъдим, ту заради възпрепятстван защитник.
Любопитен детайл е, че съдия Панайотов е работил като прокурор по другото дело "САПАРД" за изпирането на източените 13 млн. лв. По този процес осъдителните присъди бяха отменени от апелативните съдии със забележката, че разделянето на двете дела - за прането на парите и за придобиването им, изначално ги е обрекло на провал.

Вчера прокурор Андрей Андреев обясни, че бил принуден да внесе делото за източването в съда, без да го обедини с другото, защото съдът го е задължил. Чака се Върховният съд да реши дали да възобнови процеса за пране на пари, след като друг прокурор не оспори оправдателните присъди по него.

Преди седмица в Мюнхен главният прокурор Сотир Цацаров квалифицира развитието на казуса "САПАРД" като "срамно". Той разясни: "Естествено че не сме си свършили работата. Тактическите решения по това дело не са най-правилните. Нещата не са били обмислени както трябва. Това дело в Германия срещу съучастниците на Николов  приключи!"
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 5089 |08.01.2014 Реформаторите търсят рамо от "ранобудните" . 59| 12534 |29.12.2013 Д-р Николай Михайлов:Бойни групи ще търсят леви жертви . 25| 5107 |27.12.2013 БСП търсят политическа отговорност на Стойнев за Седми блок . 0| 5373 |20.12.2013 Бивш посланик в Чили сменя Чавдар Николов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads