Реклама / Ads
4| 4748 |14.06.2010 НОВИНИ

Търсим път към инвестициите на Китай

.
България има потенциал да привлече китайски инвестиции в сферата на телекомуникациите, информационните технологии, чистите енергийни технологии и оборудването за електромобили. Това заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.
 

Българският министър е на посещение в Китай по повод Националния ден на България на световното изложение EXPO 2010 в Шанхай – 14 юни, съобщиха от ресорното му ведомството.

„Привличането на инвестиции и насърчаване на развойната дейност и иновациите са основни приоритети в икономическата политика на българското правителство", подчертава министър Трайков.

Според него силният растеж на китайската икономика, независимо от кризата, се дължи на нарастващия дял на иновациите и България трябва да използва шанса да развива конкурентоспособността си, като привлече нови китайски инвестиции и индустриално ноу-хау.

В първия ден от визитата си министър Трайков е посетил Центъра за изследователска и развойна дейност на Хуавей Технолъджис. Това една от най-динамично развиващите се китайски високотехнологични компании и световен лидер в телекомуникациите. Фирмата има офис в България и изпълнява проекти за трите мобилни оператора.

Обсъдени са били възможностите за разширяване на инвестициите и реализирането на проекти в сферата на зелените иновации.

Чистата енергия и енергийната ефективност са били във фокуса на разговорите с мениджмънта на BYD – водещ производител на батерии в света.

По думите на Трайков компанията има стратегия за навлизане на европейския пазар и България ще се бори да привлече част от производството на оборудване за електромобил. Той тества новия сериен модел на електрически автомобил на BYD, който с едно зареждане може да измине до 350 км.

Възможности за осъществяване на съвместни проекти и инвестиции има още в областта на текстилната промишленост, инфраструктурното строителство, хранителната промишленост, селското стопанство и туризма.

Министър Трайков представи проекта за изграждане на съвместна индустриална зона в България, която ще създаде необходимите предпоставки за привличане на големи китайски инвеститори. Предвижда се зоната да се намира край София, в Божурище.

През последните години БВП на Китай нараства с бързи темпове от 10-11% годишно, като въпреки световната финансова и икономическа криза, през 2009 г. достигна 4.9 трил. долара, което е ръст с 8.7% на годишна база. Финансовите приходи за годината се равняват на 1 трил. долара, което е с 11.7% повече спрямо 2008 година.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 4947 |11.02.2010 Б. Велчев: Можем да търсим връзка Трактора - Наглите . 30| 4776 |26.01.2010 Касим Дал: Ще търсим справедливост от ЕС . 4| 4535 |16.11.2009 Българи грабнаха три медала на олимпиада в Китай . 0| 6293 |03.11.2009 "Китайско чудо" трепе свинския грип

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads