Реклама / Ads
12| 7551 |03.04.2012 НОВИНИ

Тарторите на "Наглите" не са сред подсъдимите или получилите присъди

.
Бандата в съда
Смущаващо е това, че 4 човека от групата на "Наглите" си тръгват като невинни, това е абсурд. Дефиницията за организирана престъпна група по европейските конвенции е за формирование от 3-ма души нагоре, които са имали престъпни намерения. "Наглите" получиха реално 69 години, но жертвите са с доживотни присъди.
 

За мен беше изненада освобождаването на 4-ма човека от групата на "Наглите", явно разследващите органи не са направили достатъчно, за да съберат годни доказателства, каза по ТВ 7 Красимир Цанев, баща на отвлечения Илиян. Според него никой не се е занимавал с въпроса за разкриване на ръководството на групата. Липсата на достатъчно доказателствен материал според него не била случайност, вероятно някой се бил погрижил за сигурността на бандата. Преди смяната на властта нямало политическа воля за разрешаване на случая, напомни той, въпреки демонстрацията на работа по отвличанията. На по-ниско ниво се работело наистина, но не в правилната посока, извършителите се издирвали по следи, нямащи общо с разкритията впоследствие.

Вчерашният ден беше добър за българската демокрация, няколко знакови дела вече вървят и най-после има осъдителни присъди и престъпността ще разбере, че има и наказание, коментира и бизнесменът Киро Киров, според когото полицията, прокуратурата и съдът са си свършили работата. той нямал претенции към големината на наказанията. Той бил впечатлен от вътрешното убеждение на съда, че престъпленията са от особена обществена опасност. Според него би трябвало присъдите да се натрупват, а не да се лежи само по едното престъпление.

Не само в САЩ, но и в Европа има немалко държави, в които тези присъди се сумират и излежават, коментира журналистът Огнян Стефанов. Той изрази безпокойство от няколко неща, независимо от конкретния пример, че правораздавателната система може да работи. Смущава ме това, че 4 човека си тръгват като невинни, това е абсурд. От много години няколко конвенции са много ясни и категорични. Дефиницията за организирана престъпна група е за от 3 човека нагоре, които са имали престъпни намерения. Ние сме длъжни да спазваме тази конвенция, каза Стефанов. Обществото има рефлекси и сетива да усеща как стоят нещата, затова тези хора трудно могат да бъдат възприети като невинни, коментира още журналистът. "Невинните" от "Наглите" наистина се държали нагло, не като хора, които са притеснени.

Не вярвам групата да не е имала организатори, минимум трябва да е имала покровител, за да действа толкова дълго, да осъществи 12 отвличания и да превърне тази дейност в бизнес, каза К. Киров. Оказва се, че в цялата държава цари хаос, само в престъпността - организация, добави той. Вътрешното му усещане било, че човекът, който разменял реплики с него, вероятно бил дошъл от чужбина, а друг го попитал на "ви" как е. Това вероятно бил някой от тарторите. За мен има хора, които не са сред подсъдимите. Киров разказа още, че два пъти бил бит от похитителите си.

Те получиха реално 69 години, но жертвите преди това получиха доживотни присъди, кой ще излезе от стреса, преживеният ужас остава завинаги, коментира Стефанов. Той попита защо никой не е проследил как са похарчени 6-те милиона откуп. Според него това престъпление не може да е изолирано и да се случи само по себе си. Групата на "Наглите" вероятно води нишки към "Октопод", започнаха да излизат връзки към "Килърите", напомни Стефанов. Това, което знаем като мафия, се случва и тук. Той напомни пресен случай на присъда в Калабрия от 15-ти март, когато 90 души бяха осъдени за мафиотска дейност, при това от най-високото до най-ниското ниво, вкл. и тези, които са отваряли вратите на автомобилите и са палели пурите на босовете.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 29| 8523 |02.04.2012 Общо 441 години затвор за "Наглите", четирима от тях невинни . 15| 6279 |27.03.2012 К. Кирилов-Шкафа не бил казвал кой стои зад "Наглите" . 21| 9351 |25.03.2012 Застреляха Киро Шкафа от "Наглите", бил готов да "пропее" . 68| 10193 |01.02.2012 И Бареков в списъка на "Наглите" за отвличане и терор

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads