Реклама / Ads
11| 7349 |29.01.2015 НОВИНИ

С. Ташев, кандидат за шеф на ДАБЧ за Фрог: Корупцията и скандалите ще спрат!

.
Спас Ташев
В разработената от мен концепция за развитие на дейността на ДАБЧ изхождам от разбирането, че една част от правната рамка, определяща държавната политика към българите в чужбина, съдържа неактуални юридически постулати, коментира за Фрог Нюз Спас Ташев, един от кандидатите за председател на ДАБЧ.
 
Тъй като е разработена преди членството на България в ЕС, при променилите се днес условия, се налага и нейното изменение, за да бъдат отстранени недостатъците.

Според мен, основните стратегически цели на ДАБЧ са следните:

·  Съхраняване на българското етнокултурно пространство;

·   Духовно единение на всички българи по света с България;

·   Българските общности да играят ролята на мост на сътрудничество между България и държавите, в които пребивават;

·   Изграждане на български лобита в чужбина;

 

За да се постигнат, необходимо е да се промени Устройствения правилник на ДАБЧ с цел нейното преструктуриране. Не е нормално по-голямата част от персонала на ДАБЧ да е съсредоточен в общата администрация и се занимава с издаване на удостоверения за български произход. Бих създал две специализирани дирекции: териториална и функционална, за да се подобри качеството на извършваните от ДАБЧ услуги, съобразени със специфичните нужди на българите в чужбина.

 

Освен това дейността на ДАБЧ по удостоверяване на българския произход отнема огромен ресурс, свързана е с противоречиви резултати, като в същото време провокира обществено напрежение и периодични медийни скандали. Именно тук корупционният риск е най-голям. При наличието на специализирана дирекция „Българско гражданство” към Министерството на правосъдието, е логично въпросното удостоверение да отпадне от задълженията на ДАБЧ.

 

ДАБЧ трябва да се включи по-активно при управлението на имиграционните потоци към България, тъй като заселването на лица от български произход е елемент от общия имиграционен поток.

 

Бих създал и постоянно действащ Обществен съвет към ДАБЧ, коментира Спас Ташев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 7347 |28.01.2015 Жената до Лукарски предлага реформи в ДАБЧ; основава "България без граници" . 1| 5139 |21.01.2015 Навалица от кандидати за ДАБЧ, гаджето на Лукарски не е сред тях . 7| 4966 |19.01.2015 Ирена Соколова: Прекрасно е жена да бъде кандидатът на ГЕРБ за президент . 9| 4837 |19.01.2015 Борисов няма да се кандидатира за президент

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads