Реклама / Ads
5| 5571 |28.11.2013 НОВИНИ

Таско Ерменков: БСП е единна за седми блок на АЕЦ "Козлодуй"

.
В БСП няма напрежение по отношение на това дали трябва да има седми блок. Всички сме убедени, че той е необходим.Това заяви в ефира на TV 7 народният представител от ПГ на КБ и член на Комисията по енергетика Таско Ерменков. Той допълни и, че няма напрежение и по въпроса кой ще го строи, защото основното и най-важното е да се гарантира сигурността на доставките на електроенергия за държавата.
 

Депутатът коментира, че седми блок на АЕЦ "Козлодуй" е предвидена като заместваща, а не нова мощност. Той подчерта, че при 8 хил. мегавата разполагаема мощност в държавата, вчера вечерта, към 18:00 ч. натоварването на системата е било 7300  мегавата. "Това е в началото на зимата в една икономическа криза. Ако стане по студено и живне икономиката, от къде ще вземем допълнителна електроенергия", попита Ерменков. Той допълни, че до 2030 г. ще са изведени 3200 мегавата мощности заради изтичане на техният ресурс.
Българското общество и българските институции ще решат как да се развие проектът

"Седми реактор ще бъде направен в съответствие със законодателството, по най-прозрачния начин, така че да няма съмнение и ще направим всичко възможно това да стане и по най-добрата технология. Другото са чисти спекулации ", категоричен бе народният представител. Той посочи, че в момента няма започната процедура по избор на изпълнител, нито конкретни преговори, а само едно инвестиционно намерение и изказване на министъра на енергетиката, че ще поиска мандат на БЕХ да започне предварителните проучвания относно технология и модел на финансиране. По думите му българското общество, българският парламент, българските институции са онези, които трябва да продължат от тук нататък с проекта така, че той да отговаря на законите. "Вчера премиерът Орешарски еднозначно потвърди, че всичко ще се извърши в съответствие с българското законодателство и европейските процедури и това по-късно беше заявено и от "Уестингхаус", подчерта Ерменков.

Желанието на "Уестингхаус" да инвестира в България е признание към политиката на правителството
Той изрази мнение, че сериозна компания като тях не би се и съгласила да участва в проект при непрозрачни условия. Ерменков изрази притеснение, че продължи да се говори за неслучили се, евентуални събития и подозрения ще се компрометираме един много необходим и може би най-важният за България проект - седми блок на АЕЦ "Козлодуй". Той обясни, че има и друга опция за нови енергийни мощности в държавата и тя е на чисто търговски признак - инвеститор да дойде и да строи, без да има необходимост от конкурс.
"Това, че едни от най-големите компании в света проявяват интерес да инвестират у нас показва, че ние провеждаме вече правилната политика, че американските компании виждат перспектива в развитието на държавата и това е признание към политиката на правителството", заключи Ерменков.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 21| 6945 |01.11.2013 Т. Ерменков: Р. Желева и Ю. Иванова са най-големите "калинки" на ГЕРБ . 60| 6391 |10.09.2013 Таско Ерменков от БСП: Започваме АЕЦ "Белене" . 28| 5412 |04.09.2013 Президентът иска единна позиция за Сирия, цупи се на парламента . 9| 4812 |15.12.2012 Плевнелиев иска единна номинация за КС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads