Реклама / Ads
0| 4349 |25.06.2015 НОВИНИ

Таско Ерменков:КЕВР си измива ръцете с решението си за тока

.
Таско Ерменков
„КЕВР при сегашното законодателство има възможност да не приема повишаване на цените, а след 3 месеца, без да променяме закона, същата тази комисия да си промени решението. Няма да подкрепим нещо, което е опит да измиване на ръцете”, каза народният представител от БСП Таско Ерменков.
 

Според него, всяка нормална администрация се съобразява със срокове и ценови периоди, за да направи една наредба, която не е толкова сложна, както каже министърът. Той попита след като са били въведени в началото 30 ГВтч граница, какво се е случило за последната седмица, че те да паднат на 2 гигавата. „Защо лъжете, че тази наредба не е влязла в ценовия модел? Когато дойдоха големите и ви удариха по главата, вие се сетихте, че могат да бъдат не 30 гигават часа, а по-малко”, коментира той. По отношение на свиването на разходите с 10% Ерменков категорично заяви, че това отново е лъжа. „3200 лв. не е заплатата, а средно разходът на работодателя във фонд „Работна заплата”, което включва и осигуровки”, допълни той и обясни, че от тази сума 1200 лв. влизат в тези фондове. „Готова ли е държавата да се откаже от тези постъпления в бюджета си и пенсионния фонд. Завидяхме на някой, че работи и получава пари. Браво!”, коментира той.

 

„Какво очаквате да се случи за един месец от текущите проверки на Агенция за държавна финансова инспекция?”, попита депутатът. Според него тя не може да направи дори проверките на всички предприятия, а ще излезе с десетина констатации. „Тези десет ли ще влияят върху ценовия модел?, попита той.

 

„Отговорността за хаоса, който настъпва в сектор „Енергетика”, е на управляващото мнозинство. В рамките на този месец ще се опитат да обвинят всички, но не и да признаят грешките си”. Това заяви народният представител от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Красимир Янков. „В самите мотиви ясно се вижда, че тези, които внасят промените, се опитват да отложат решението за вдигане на цената на тока с един месец, за да маскират несвършена работа от страна на изпълнителната власт”, допълни той. Янков попита как тази наредба, която все още е в процес на обществено обсъждане, в рамките на 1 месец ще влезе в сила и ще бъде съгласувана и с ЕК и защо досега това не се е случило. „Ако е толкова кратък срокът за съгласуване, защо изпълнителната власт, в лицето на министерството на енергетиката, не е съкратило и срока,  с който върви комуникацията с ЕК по отношение на писма, изпратени до ЕК от КЕВР, по въпроса за договорите с централите ТЕЦ „Марица Изток” 1 и 3 и ВЕИ?”, попита той. Народният представител обясни, че тази кореспонденция се бави, а ключът за запазване на цената на електрическата енергия, дори и за нейното намаляване, е точно там.  

 

Според Янков, има опит да се прехвърли отговорността към НС. „Ако има воля да се отговори на желанието на българските граждани, на искането на българския бизнес да има конкурентоспособна среда, да има дори и намаляване на цената на тока, то НЕК трябва да изкупува тока на пазарни цени”, коментира той. Янков попита и защо досега не е направено това  съкращаване на административни разходи. „В последния момент с извънредно законодателство се опитвате да избягате от отговорността, която е ваша – на тези, които управлявате и тези, които избраха това управление”, подчерта той.

Красимир Янков е на мнение, че гражданите са подложени на стрес-тест – обявява се огромно увеличаване на цената на тока, вижда се реакцията, и започват да се търсят резерви в рамките на един месец да се намали с някаква част това увеличение. „Не мислете, че хората ще повярват на толкова елементарна манипулация. Несериозно е премиерът на страната да се опитва да мине от другата страна – на протестиращите, при условие, че отговорността е негова. Той е предложил министрите в този кабинет и те не са си свършили работата досега”, поясни той и допълни: „От министър Петкова не очаквахме да има дългогодишен опит в енергетиката, но поне като администратор да си беше свършила работата”, заключи Янков.

 

„Предлага ни се един законопроект, който е аргументиран и основан на три причини. Според първата министърът на енергетиката казва, че ще намали разходите в енергийните дружества с 10%. Какво правихте досега, г-жо Министър?”, попита народният представител Жельо Бойчев. Той припомни, че тези дружества са дали своите разчети и на база на това се прави моделът от регулатора. Той помоли и министъра да представи разчета, който е направен на тези административни разходи, за да се види какво ще е отражението върху модела и цената на тока. По повод втория аргумент, че е възложена проверка на Агенцията за държавна финансова инспекция, Бойчев коментира, че е добре в обхвата на проверките да бъдат сложени и големите дружества, защото корупционните практики и неефективното управление са тяхна характеристика. Народният представител обърна внимание и на последния аргумент, че управляващите не са готови с наредбата, която е трябвало да даде възможност на индустриалните производители да получат облекчения в цената.  Бойчев уточни, че още при гласуването на промените в закона БСП не е подкрепила тази наредба, за да не се превърне в лобистки инструмент. Той подчерта, че не е сега моментът да открият, че бизнесът е недоволен. „Ако се бяхте виждали с тях преди тази наредба, нямаше да изпаднем в тази ситуация. Как се прави ценови модел, без да сме наясно с обхвата на наредбата?”, попита той. Депутатът  обърна внимание, че в този закон трябва да бъде направена и още една наредба – за високоефективното производство. Според него по тази логика може да се поиска още отлагане на ценовия модел, защото и нея я няма. „Кой е виновен, че я няма? Става въпрос за провал и няма как да избягате от отговорност”, коментира Жельо Бойчев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 19| 5769 |25.02.2015 Таско Ерменков за Фрог: Вече говорим за коалиция „4 +” . 11| 4214 |12.12.2014 Таско Ерменков: НЕК не може да изпадне във фалит . 18| 4868 |06.12.2014 Мартин Димитров държи сметка на Таско Ерменков за „Южен поток” . 12| 4525 |18.09.2014 Таско Ерменков прогнозира 7-8% увеличение на тока

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads