Реклама / Ads
0| 9327 |08.07.2015 НОВИНИ

Татяна Дончева: Гърците не позволяват да потъпкват националното им достойнство

.
Татяна Дончева
Гърците са народ, който не позволява да потъпкват националното му достойнство. Това, че ние нямаме такова достойнство, не означава, че трябва да го отричаме. Това каза в сутрешния блок на БНТ лидерът на "Движение 21" Татяна Дончева.
 

Ние сме една от зле третираните членки на Европейския съюз. Нашата държавна позиция от много години е да се слагаме и да печелим благоволение затова, че сме на позицията на силните играчи в ЕС. Трябва да спрем да подадакваме (казваме "да" – б.р.) на Меркел и Юнкер, Борисов само да се прегръща с Меркел и да мислим, че по този начин ще цъфнем и ще вържем. Ще цъфнем като налъмите, заяви Дончева.

 

По думите й събитията в Гърция не могат да бъдат просто обяснени. Гърците искаха да покажат, че трябва да стане ясно кой е взел дълговете и в чии джобове са отишли милиардите, защото те не са отишли в джобовете на обикновените гърци, подчерта Дончева. Тя коментира, че в цялата тази ситуация има няколко големи риска. Основният се крие неспособността на европейските чиновници да решат казус, който главно те са създали. Не можеш да наливаш пари в длъжник, който не си погасява задълженията.

 

Така само го правиш още свръхзадлъжнял и неспособен да плаща. Според Дончева тези пари не са дадени за по-високи пенсии и заплати в Гърция, а за проекти, парите от които после са се върнали в западноевропейските фирми. Европейците сериозно подценяват гръцкия народ. Тези хора имат национално самочувствие и национално достойнство. Смятам, че САЩ няма да рискуват южния фланг на НАТО и ще продължат да натискат за редукция на лихвите и разумен план за плащане, който може да бъде изпълняван. От гръцкия референдум стана ясно, че Европа не може да продължи да бъде управлявана така – с надменно отношение на Северна към Южна Европа и насочване на инвестициите към Северна Европа, каза още Татяна Дончева.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5920 |05.07.2015 Гърците казаха НЕ на референдума; даже празнуват . 0| 5259 |04.07.2015 Шулц се размекна: Няма да изоставим гърците, ЕС може да отпусне спешен заем . 0| 4889 |04.07.2015 Ден преди референдума гърците размишляват . 0| 4593 |01.07.2015 Ципрас призова гърците да отхвърлят предложението на кредиторите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads