Реклама / Ads
2| 5762 |20.09.2016 НОВИНИ

Татяна Дончева: Президентът да назначава и уволнява главния прокурор

.
Татяна Дончева
Реално стартиране на конституционна реформа е ангажиментът на кандидатпрезидентската двойка на Движение 21. Това обяви в ”Денят започва” кандидатът за президент и лидер на партията Татяна Дончева.
 

Тя предлага да се започне най-напред с изработване на макета на Конституцията в нов вид, който обществото да може да види и да прецени.

 

  В момента ние сме изправени пред ситуацията да няма кой да предложи макета и хората да казват за какво ни е това. Това, което искаме е ключово и което даваме като пример, е президентът да назначава и уволнява главния прокурор и да носи отговорност за държавното обвинение. Президентът е извън трите власти. Тази идея предпоставя, че съдебната система ще се състои от съда и че Висшият съдебен съвет ще бъде за съдиите и съдебната власт ще се състои от тях, а държавното обвинение ще бъде като ръководител, назначаван и уволняван от президента и на практика това ще бъде фигурата, която се излъчва с пряк избор и която ще носи отговорност пред нацията за това какво прави държавното обвинение. Президентът по този начин ще бъде гарант за вмешателството в прокуратурата, каза Дончева.

 

Според нея на този етап като общество и нация ние проблем въобще как да накараме определени партии на статуквото да направят промени, които се вижда, че са нужни. Ето защо идеята ѝ е президентът да стане гарант за тези промени.

 

    Татяна Дончева, лидер на Движение 21:С възможностите на Президенството и експертите си президентът да изработи проекта за промяна в Конституцията, да направи макета, да направи обществено обсъждане в продължителен период от време как това ще работи и с политическите партии да стигне до онова съгласие, че Великото народно събрание е необходимо за премахване на института на Великото народно събрание, което сега е формалната пречка за извършване на всякакви промени, включително в съдебната система, в референдума на Слави Трифонов, във всеки друг референдум и т.н.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3939 |18.09.2016 Президентът се преборил с 11 кризи . 10| 11908 |15.09.2016 Т. Дончева: Цацаров и шефът на bTV участват в поръчка за изборите . 1| 5090 |09.09.2016 Тр. Трайков: Президентът ще взима исторически решения . 1| 4463 |08.09.2016 Татяна Дончева влиза в битката за президент заедно с Минчо Спасов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads