Реклама / Ads
0| 4119 |29.03.2019 НОВИНИ

Тази пролет кв. „Младост“ ще осъмне с нов Хабитат за птици

.
„Софийска вода“ и Фондация VISIONARY в общ проект трансформират хидрофорна станция в арт обект с кауза. В Международния ден на птиците – 1 април „Софийска вода“ и фондация VISIONARY предизвикаха сивата градска среда чрез силата на изкуството и заедно „облякоха“ с послание един от хидрофорните обекти на водното дружество в кв. „Младост“.
 

По този начин, общата отговорност и загриженост към птиците и застрашаващите ги климатичните промени, ще бъде споделена с обществеността.

 

Преобразеният хидрофорен обект е част от проекта „Хабитат“, който цели да насочи общественото внимание върху сериозното влияние на човека над околната среда и животинските видове. Чрез артистична намеса в градска среда инициаторите на проекта откриват и превръщат необичайни места в обекти за постоянно обитание на застрашени видове птици. Новият дом, който се намира на кръстовището на бул. „Андрей Ляпчев“ и бул. „Ал. Малинов“ в ж.к. „Младост“ 1, се рисува в продължение на една седмица и ще бъде готов за 1 април.

 

 Инициативата е провокирана от тревожната тенденция, че има спад до 90% на популацията при най-разпространените пернати екземпляри като сивата яребица, врабчето, скореца и полската чучулига и др. Това е факт дори и в България, където се срещат 70% от всички видове птици в Европа. Те са едни от най-силно засегнатите групи, при които се наблюдава два пъти по-силен негативен ефект от човешката дейност, отколкото при бозайниците.

 

В общата идея се включиха и учени и студенти от Биологическия факултет към СУ „Св. Климент Охридски“, които проучиха биоразнообразието в обекти на водното дружество. Те потвърдиха наличие на множество екземпляри, които намират благоприятната среда за създаването на постоянни места за живеене именно в тях. „Софийска вода“ се ангажира да осигури по-добри условия за живот и развитие на този хабитат, както и да привлече общественото внимание за тази кауза.   

 

Компанията намери свой вдъхновен съмишленик и партньор в лицето на Фондация VISIONARY с идеята заедно да намерят художествен израз и форма на темата в публичното пространство, за да покажат колко са важни малките жестове към природата, които всекидневно можем да правим. Те изобразиха на хидрофорната станция в кв. Младост обикновен скорец, една от птиците с най-красиво оперение, чиято популация е намаляла с 48% и която е една от птиците, намираща хабитат в обектите на Софийска вода.

 

Гост и творчески реализатор на проекта е Faunagraphic – британска художничка, която живее в България и твори по цял свят. Нейното творчество e силно повлияно от природата и проблемите, с които се сблъскваме по отношение на околната среда. Именно затова Faunagraphic се припозна в темата и се вдъхнови да разработи художествени изображения, представящи концепцията.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3934 |26.03.2019 ЧЕЗ ЕЛЕКТРО препоръчва разумно потребление на електроенергия през пролетните месеци . 11| 5738 |24.03.2019 Цачева: Ако знаех, че толкова хора сме с тази фирма, нямаше да постъпя така . 2| 3534 |20.03.2019 Пролетно почистват София . 0| 3704 |20.03.2019 Астрономическата пролет започва тази нощ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads